Food & Drink|22.01.2020 16:18

Σούπες ενάντια στο κρύο: 9 αχνιστές στάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Άντζελα Σταματιάδου

Μια σούπα είναι η καλύτερη λύση όταν η θερμοκρασία πέφτει και θέλεις κάτι νόστιμο, θερμαντικό και ίσως και λίγο... παρηγορητικό. Μια που τώρα το χειμώνα σε πολλά μαγαζιά οι κατσαρόλες κοχλάζουν, όταν έχεις όρεξη για έναν ζεστό ζωμό κεντημένο με λαχανικά, με σπόρους, με μπαχαρικά, με όσπρια, είτε με κρέας είτε χορτοφαγικό, πέρνα από ένα από τα παρακάτω σημεία. Θα βρεις πολλές διαφορετικές σούπες, που αντλούν ιδέες και υλικά από διάφορες κουλτούρες, σερβίρονται σε μπολάκι ή σε ποτηράκι και αναλαμβάνουν να σε ζεστάνουν εκ των έσω. Στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν από γιουβαρλάκια, γίδα βραστή και πατσάς μέχρι βιετναμέζικη Pho και ταϊλανδέζικη Tom Yum Goong, βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας, καρότου ή παντζαριού. 

Local Green

Μπήκε επισήμως στην εποχή της σούπας το πολύχρωμο στέκι της οδού Περικλέους. Δίπλα στις σαλάτες, τα grain bowls και τα wraps που βασίζονται σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μανιτάρια, τυριά, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο ή άγριο σολομό και γαρίδες που θα δεις στη βιτρίνα, σ’ αυτό το μαγαζί με την πράσινη φιλοσοφία, πλέον συναντά κανείς και τέσσερις, εναλλασσόμενες, σούπες: βελουτέ κουνουπιδιού με γάλα αμυγδάλου και καβουρδισμένο αμύγδαλο, βελουτέ γλυκοπατάτας με γιαούρτι και καπνιστή πάπρικα, κοτόσουπα με noodles ρυζιού, λάιμ και τσίλι και βελουτέ καρότου με πορτοκάλι και τζίντζερ. Kοστίζουν € 4,80 έκαστη.

Περικλέους 30-32, Αθήνα, τηλ. 2103214500

Η Ήπειρος

Αυτό το οινομαγειρείο-θεσμός μέσα στη Βαρβάκειο έχει ζεστάνει με τις σούπες του όλη την Αθήνα. Με μοσχαρόσουπα (πες τη και βραστό) κλασική, πληθωρική, γλυκοφάγωτη, με τις πατάτες και τα καροτάκια της, γίδα βραστή που έρχεται από τον Ταϋγετο και φυσικά πατσά. 365 μέρες το χρόνο. Θρεπτική επαναφορά για τους ξενύχτηδες και εκ των ων ουκ άνευ για τους τους παραδοσιακούς.

Φιλοποίμενος 4, τηλ. 2103240773

Madame Phu Manchu

φωτογραφία: Πάνος Σμυρνιώτης

Από την οροφή κρέμεται ένας χάρτινος δράκος που φτιάχτηκε κατόπιν ειδικής παραγγελίας στη Σαϊγκόν και πολύχρωμα φανάρια από την πόλη Χόι Αν, ψάθινα χωριάτικα καπέλα έχουν μετατραπεί σε φωτιστικά, ενώ μια πορσελάνινη προτομή του Χο Τσι Μιν παρακολουθεί από τα ψηλά όσους κάθονται στους πάγκους. Εδώ θα έρθεις για να δοκιμάσεις Pho, μια αρωματική βιετναμέζικη σούπα με noodles και είτε μοσχάρι, είτε γαρίδες (€ 4/8), που φτιάχνει ο βιετναμέζος σεφ και... master του κουνγκ φου και η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει η αγαπημένη σου.

Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους, τηλ. 2103231366

Feyrouz

φωτογραφία: Δαναή Ίσαρη

Στο μικρό λεβαντίνικο στέκι της Ελένης-Φεϊρούζ και των δύο ευγενέστατων γιων της, η μαχλούτα, που θα τη δεις στη σουπιέρα της στα αριστερά του πάγκου με τα λαχματζούν και τα πεϊνιρλί είναι θεσμός. Πυκνή, μυρωδάτη, φτιάγμένη με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου και άγριο κύμινο είναι ανατολίτικο βάλσαμο. Μια που πάντα υπάρχει και μια χορτοφαγική εκδοχή, αυτό τον καιρό θα βρεις και παντζαρόπουπα με σπανάκι, ξινόμηλο, καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι και, σε έκτακτες εμφανίσεις, συνήθως τα Σάββατα, μπορεί να πετύχιες και την επονομαζόμενη «Ισπαχάν» (αυτή συνδυάζει σπανάκι, σέσκουλα, ρεβίθι, κινόα, νεράντζι και αγριοκύμινο). Όλες σερβίρονται σε χάρτινο ποτηράκι, κοστίζουν € 2,30 και μπορείς είτε να καθίσεις και να τις φας στον πάγκο του μαγαζιού είτε να τις πάρεις πακέτο/ στο χέρι.

Καρόρη 23 & Αιόλου, τηλ. 2130318060

Just made 33

Το φιλικό και νόστιμο καφε-εστιατόριο, που κλείνει όπου να ’ναι πέντε χρόνια στο σημείο όπου συναντιούνται η Ευαγγελιστρίας και η Καλαμιώτου, όλο και πλουτίζει το μενού του με νέες νοστιμιές κι οι σούπες δεν αποτελούν εξαίρεση. Η κουζίνα του προτείνει μια διαφορετική συνταγή κάθε μέρα: μια καροτόσουπα με γιαούρτι και τζίντζερ, μια πλούσια πατατόσουπα με απάκι, θυμάρι και λάδι πάπρικας, μια άλλη σούπα με μπρόκολο και τσένταρ, μια αχνιστή ντοματόσπουπα με πλιγούρι, μους φέτας και ρίγανη... Κοστίζουν € 5,50 αν τις πάρεις πακέτο και € 6,50 αν καθίσεις σε κάποιο από τα τραπέζια του.

Ευαγγελιστρίας 33, τηλ. 2155258062

Τuk Tuk

Αυτό το μαγαζάκι τσέπης, που πήρε το όνομα του τα μηχανοκίνητα ταξί της Ταϊλάνδης κι είναι κεντημένο από πάνω μέχρι κάτω με κάθε λογής ασιατικά memorabilia, δημιουργεί συχνά πυκνά ουρές στη Βεΐκου. Ιδίως σε ώρες αιχμής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις λιγάκι μέχρι να προσγειωθεί μπροστά σου μια ζεστή, μια Τοm Yam Goong (€ 6) με γαρίδες, γάλα καρύδας και ταϊλανδέζικα αρωματικά ή μια ευχάριστα πικάντικη Tom Ka Κhai, με κοτόπουλο και μανιτάρια, που μοσχοβολάει κι εκείνη καφίρ λάιμ (€ 5). Θα καθίσεις είτε στον πάγκο με τις φωτιές της κουζίνας σε πρώτο πλάνο είτε σε κάποια από τα λιγοστά ξύλινα ψηλά τραπέζια που διατρέχουν τον απέναντι τοίχο. 

Βεΐκου 40, Κουκάκι, τηλ. 2114051947

Εtnico

Πολύχρωμο, πολυ-εθνικό (οι συνταγές του ανθολογούν γεύσεις και υλικά από τέσσερις διαφορετικές κουζίνες), αυτό το μικρό φιλικό spot είναι ανοικτό από το πρωί έως αργά το βράδυ εκεί στην Κολοκοτρώνη. Έχει τα μεξικάνικα μπουρίτο του, έχει τα ινδικά σαμόσας (πιτάκια) του, γεμιστά με λαχανικά και μπαχαρικά, έχει τα φαλάφελ και το ταμπουλέ του. Και τώρα το χειμώνα προτείνει και μια αχνιστή σούπα κόκκινης γλυκιάς κολοκύθας με τζίντζερ και κρέμα (€ 3), αντίδοτο στο κρύο.

Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ. 2114113880

Patpong

Σούπες με ταϊλανδέζικα χρώμα κι αρώματα σε περιμένουν λίγο παρακάτω, στην πλατεία Αγίας Eιρήνης, σε έναν καινούργιο σχετικά χώρο για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Στο Patpong έχεις δύο επιλογές: Tom Υum Γoong με γαρίδες, μανιτάρια, γάλα καρύδας, γκαλάνγκαλ, καφίρ λάιμ και τσίλι από τη μία και Tom kha gai, με κοτόπουλο, μανιτάρια, καφίρ λάιμ, λεμονόχορτο και πιπεριές jalapenos από την άλλη. Κοστίζουν, αμφότερες, € 6. Έρχονται αχνιστές σε όμορφα ασιατικά μπολάκια.

Αθηναΐδος 11, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 2103315381

Μarie & Antoinette

Η ειδικότητά τους είναι οι πίτες - χορτόπιτες, σπανακόπιτες, κρεμμυδόπιτες, κοτόπιτες, κιμαδόπιτες και πάει λέγοντας. Φτιάχνουν όμως και σούπες ημέρας, με πολλών λογιών φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο, πραγματικά μαμαδίστικες, τις οποίες μπορείτε να πάρετε to go, αν μένετε ή δουλεύετε εκεί κοντά (€ 4,50 τα 300 γρ. ζεστής σούπας, € 9 τα 600 γρ., τα οποία μπορείτε να ζεστάνετε στο σπίτι). Τι προτείνουν κάθε φορά θα το δείτε γραμμένο στον μαυροπίνακα, έξω στον πεζόδρομο της Μηλιώνη: μπορεί να είναι πρασόσουπα, σούπα σελινόριζας με λίγο μήλο, ελαφρά πικάντικη παντζαρόσουπα, σούπα καρότου, κολοκύθας, χορτόσουπα με δέκα διαφορετικά χόρτα εποχής… Κάποιες φορές θα πετύχετε και φασολάδα ή γιουβαρλάκια.

Μηλιώνη 1Β & Κανάρη, Κολωνάκι, τηλ. 2103645490

φαγητόεστιατόριασούπα