Αγκινάρα: Η τρυφερή καρδιά ενός λουλουδιού
Βαγγέλης ΔρίσκαςΗ καλύτερη περίοδος για να την απολαύσουμε είναι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Γι’ αυτό και η αγκινάρα πρωταγωνιστεί στα πασχαλινά μαγειρέματα, κυρίως σε πιάτα με αρνί ή ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι γνωστή στους Έλληνες από την αρχαιότητα με το όνομα κινάρα. Είναι πικρό λαχανικό και η κύρια ουσία που της δίνει αυτή τη γεύση είναι η κιναρίνη. Αυτή προκαλεί μια αντίδραση στους γευστικούς μας κάλυκες και ό,τι φάμε μαζί με αγκινάρα μάς φαίνεται πιο γλυκό. Γι’ αυτό θέλει συνδυασμούς με απαλά λαχανικά ή με ζυμαρικά.
Ακόμα και το ταίριασμα με κρασί είναι πολύ δύσκολο, μόνο ένα λευκό με υψηλή οξύτητα μπορεί να σταθεί στο πλάι της. Στη Μεσόγειο καλλιεργούνται πάνω από 10 ποικιλίες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 2 βασικές, τη μεγάλη πράσινη αγκινάρα Ιρίων και τη μικρότερη ελαφρώς μοβ αγκινάρα Αττικής. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια και παραγωγή αγκινάρας γίνεται στα Ίρια της Αργολίδας και είναι προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ. Ιδιαίτερη είναι η άγρια αγκινάρα της Τήνου με τη μοναδική της γεύση αλλά και οι άγριες αγκινάρες της Κέρκυρας και της Κρήτης.
Δύο ιδέες με αγκινάρες
Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»