Food & Drink|16.03.2020 10:30

#Μένουμε_σπίτι: Μαγειρεύοντας με καλαμάρι και με θράψαλο

Βαγγέλης Δρίσκας

Η εποχή τους είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο. Μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και καλό είναι να γνωρίζουμε τις διαφορές τους, καθώς το καλαμάρι είναι πιο ακριβό και πολύ πιο νόστιμο και μαλακό από το θράψαλο.

Το καλαμάρι έχει λευκή σάρκα, και μάλιστα όσο πιο φρέσκο είναι τόσο πιο λευκή είναι η σάρκα του. Σταδιακά, μετά από 2-3 μέρες, αρχίζει και σκουραίνει και γίνεται μοβ. Μπορούμε να το καταλάβουμε αν ξύσουμε με το νύχι μας τη μεμβράνη που το καλύπτει – τα 2 τριγωνικά πτερύγια καλύπτουν περίπου τα 2/3 του μήκους του σώματός του. Έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα 2 είναι πολύ μακρουλά. Έχει ένα εσωτερικό κόκαλο που το αφαιρούμε πριν το μαγειρέψουμε. Το θράψαλο έχει καφέ χρώμα, τα 2 πτερύγια είναι μικρά στην άκρη της ουράς και τα πλοκάμια του είναι σχεδόν ισομεγέθη. Στην αγορά βρίσκουμε καλαμάρια και θράψαλα μέχρι 50 εκατοστά περίπου.

Τα πλοκάμια του θράψαλου είναι σχεδόν ισομεγέθη

Αν θέλετε να τα απολαύσετε τηγανητά ή ψητά χωρίς σάλτσες, τότε το καλαμάρι είναι η μόνη επιλογή. Αν όμως μαγειρέψετε κάτι με σάλτσα στην κατσαρόλα, όπως σαγανάκι ή λεμονάτη σάλτσα ή σάλτσα για ζυμαρικά, το θράψαλο είναι η λύση.

Το μυστικό του μαγειρέματός τους είναι ο ελάχιστος χρόνος ψησίματος ή τηγανίσματος. Δύο με τρία λεπτά στη σχάρα ή στο τηγάνι είναι υπεραρκετά για να μείνουν τρυφερά. Διαφορετικά, σκληραίνουν και μετά χρειάζονται πάνω από 40-45 λεπτά για να μαλακώσουν.

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

θαλασσινάΜένουμε Σπίτιθράψαλοκαλαμάρι