Food & Drink|08.04.2020 08:30

5 σειρές του Νetflix που μας ταξιδεύουν και... μας ανοίγουν την όρεξη

Newsroom

Στον πλούσιο κατάλογο του Netflix υπάρχουν αρκετές παραγωγές που ασχολούνται με τη μαγειρική, αποτυπώνοντας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι το φαγητό είναι εκτός από προέκταση του ανθρώπου που το μαγειρεύει κι ένας τρόπος να μοιράζεσαι. Εκφραστικές, καθεμία με το δικό της στιλ. εξαιρετικά χορταστικές και, κυρίως, ανθρωποκεντρικές, οι πέντε παρακάτω σειρές της δημοφιλούς πλατφόρμας έχουν για πρωταγωνιστές όχι μόνο μάγειρες και μαγείρισσες, αλλά και κινηματογραφικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς, και για σκηνικό επαγγελματικές αλλά και οικογενειακά τραπέζια. Σε ταξιδεύουν, σου γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς και νoστιμίζουν τη μέρα σου.

The Chef Show

©Netflix

Περί τίνος πρόκειται; Θυμάστε το φιλμ «Ο Σεφ» με τον μάγειρα που απολύεται από το γκουρμέ εστιατόριο όπου δουλεύει, φτιάχνει μια καντίνα, παίρνει τους δρόμους και κάνει τρομερό σουξέ; Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της, Τζον Φαβρό, μ΄ αυτή τη σειρά επέστρεψε, ξανασμίγοντας με τον σεφ Ρόι Τσόι, που είχε ρόλο συμβούλου στην ταινία. Το νόστιμο βανάκι ξαναμαρσάρει στο Netflix κι οι δυο τους μπαίνουν στις κουζίνες γνωστών σεφ, πειραματίζονται με συνταγές και τεχνικές κι ανακαλύπτουν πληθώρα από παραδόσεις και στιλ μαγειρικής. Μπόνους, μια μίνι ξενάγηση στο εστιατόριο του Ρόι Τσόι στο Λας Βέγκας, που είναι κρυμμένο πίσω από μια κάβα-παντοπωλείο και στο οποίο για να φτάσει κανείς πρέπει να περάσει μέσα από ένα κόκκινο τούνελ.

Γιατί να το δω; Για την έμφυτη περιέργεια του προερχόμενου από άλλο τερέν Φαβρό, που στην προκειμένη είναι κάτι σαν μαθητευόμενος μάγος και αποδεικνύει εμπράκτως ότι... δεν φοβάται να λερώσει τα χέρια του. Τελειοποιεί το στιλ του στην ομελέτα, ψήνει μερικές σπαλομπριζόλες, φιλετάρει ψάρι και μαθαίνει στον σκηνοθέτη του Σπάιντερμαν Σαμ Ρέιμι να φτιάχνει ψωμί με προζύμι.

Ταΐστε τον Φιλ

©Netflix

Περί τίνος πρόκειται; Το πρώτο πιάτο έχει Μπαγκόγκ, Σαϊγκόν, Τελ Αβίβ, Λισαβόνα, Νέα Ορλεάνη και Πόλη του Μεξικού. Το δεύτερο, Βενετία, Δουβλίνο, Μπουένος Άιρες, Κοπεγχάγη, Κέιπ Τάουν και Νέα Υόρκη. Ο Αμερικάνος σεναριογράφος και παραγωγός Φιλ Ρόζενταλ, δημιουργός της κωμικής σειράς των 90’s «Ο Αξιαγάπητος Ρέιμοντ» παίρνει θέση μπροστά στην κάμερα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι κανένας ειδήμονας του φαγητού – μερικές φορές σου κάνει εντύπωση πόσα δεν ξέρει– αλλά είναι καλοπροαίρετος, αστείος, ανθρώπινος κι η προσωποποίηση της χαράς της ανακάλυψης: το πρόσωπό του φωτίζεται όποτε από χαρά όποτε τρώει. Φεγγοβολλάει κανονικά.

Γιατί να το δω; Γιατί είναι ικανή απόδειξη ότι για να χαρείς το φαγητό σου δεν χρειάζεσαι πτυχία και περγαμηνές. Στον καθένα αρέσει ό,τι του αρέσει. Και γιατί ο Φιλ πέρα από το να τρώει, μαθαίνει επί της οθόνης να χορεύει ταγκό, να καβαλάει άλογο, να οδηγεί... γόνδολα, και δεν παραλείπει να μοιραστεί με τους γονείς του μέσω βίντεοτσάτ κάθε του νέα περιπέτεια.

Άσχημο αλλά πεντανόστιμο

©Netflix

Περί τίνος πρόκειται; Ο αντισυμβατικός Αμερικανοκορεάτης σεφ Ντέιβιντ Τσανγκ, σ’ αυτή την ταξιδιωτικο-μαγειρική σειρά του Netflix, ο δεύτερος κύκλος της οποίας έκανε πρόσφατα πρεμιέρα, κάνει διαδρομές μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης κι Ασίας παρέα με μάγειρες, δημοσιογράφους γεύσης, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, ιστορικούς και καλλιτέχνες. Κάθε επεισόδιο αφιερώνεται είτε σε ένα πιάτο ‒την πίτσα ας, πούμε, τα κορεάτικα τάκος ή το τηγανητό κοτόπουλο‒ είτε σε μια ευρύτερη θεματική, όπως το σπιτικό φαγητό ή ακόμη-ακόμη οι παιδικές τροφές. Τίθενται ποικίλα ερωτήματα. Κι η απάντηση, κάθε φορά, δεν είναι μόνο μία.

Γιατί να το δω; Γιατί δείχνει με πολύ χαλαρό τρόπο ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τι είναι νόστιμο έχει να να κάνει (και) με το πολιτισμικό φορτίο του καθενός. Και γιατί ο Τσαγνκ γράφει ωραία στην κάμερα – ιδίως στο επεισόδιο που μαθαίνει ότι θα γίνει πατέρας, θα δείτε μια πιο ευάλωτη πλευρά του.

Στο τραπέζι του σεφ

©Netflix

Περί τίνος πρόκειται; Είναι μια πολύ καλογυρισμένη σειρά ντοκιμαντέρ που φωτίζει μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Παρελαύνουν πολλοί σεφ, από τον Ιταλό Μάσιμο Μποτούρα, τον Σουηδό Μάγκους Νίλσoν και τον Ισπανό Αλμπέρ Αντριά στον Αμερικανό Νταν Μπάρμπερ, στην Ιαπωνίδα Νίκι Νακαγιάμα, στον Βραζιλιάνο Άλεξ Ατάλα, στον Ινδό Γκαγκάν Ανάντ και πάει λέγοντας. Προικισμένοι, οραματιστές, καλλιτέχνες της μαγειρικής που έχουν κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων τους, των κριτικών κι όσων αγαπούν τη γαστρονομία, περνούν ποικίλα μηνύματα: για τις σχέσεις με την παράδοση, την αναζήτηση των υλικών, τον σεβασμό για την τροφή, την πνευματικότητα του φαγητού, το συναίσθημα...

Γιατί να το δω; Γιατί είναι ίσως η πιο διεισδυτική ματιά στην υψηλή γαστρονομία που έχουμε δει σε τηλεοπτική σειρά, μια σύγχρονη μυθολογία της μαγειρικής. Στιλάτο, καινοτόμο και με εξαιρετική κινηματογράφηση, εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει τον καθένα από όλους του σεφ με τους οποίους καταπιάνεται σημαντικό και γεμίζει την οθόνη μαγειρικά κομψοτεχνήματα.

Αλάτι, Λιπαρά, Οξέα, Θερμοκρασία

©Netflix

Περί τίνος πρόκειται; Η εν λόγω σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Σαμίν Νοσράτ, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της περί της σωστής χρήσης του αλατιού, των λιπαρών, της οξύτητας και της θερμότητας, όλων βασικών στοιχείων της μαγειρικής. Η Ιρανοαμερικανή μαγείρισσα και συγγραφέας σε κάθε ένα επεισόδιο εξερευνά έναν από αυτούς τους, ας πούμε, πυλώνες, που κάνουν το φαγητό νόστιμο: το λιπαρό δια μέσω του ελαιόλαδου, των τυριών, του χοιρινού και των χειροποίητων ζυμαρικών στην Ιταλία, το αλμυρό μέσω της σάλτσας σόγιας στην Ιαπωνία, το ξινό μέσω των διαφορετικών salsas και των φρούτων στο Μεξικό. Το τέταρτο και τελικό, συνδεδεμένο με την θερμοκρασία, επεισόδιο είναι γυρισμένο στην Καλιφόρνια.

Γιατί να το δω; Φοβερά άμεση, η Νοστράτ δημιουργεί ένα νέο υβρίδιο ταξιδιωτικής και «εκπαιδευτικής» εκπομπής για το φαγητό, που δίνει φωνή σε ανθρώπους που δύσκολα θα έβλεπες μπροστά στην κάμερα, προάγοντας την πολυπολιτισμικότητα. Όλες αυτές οι γυναίκες που κάνουν μαγικά στην κουζίνα του σπιτιού τους έχουν πολλά ενδιαφέροντα να πουν.

NetflixσειρέςΜένουμε Σπίτιφαγητόμαγειρική