Κρέπες από σπίτι – Η βασική συνταγή και απολαυστικές ιδέες για γέμιση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η κλασική συνταγή για γαλλική κρέπα απαιτεί αλεύρι, αυγά, γάλα, αλάτι και βούτυρο. Ο χυλός της χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Απλώνεται εύκολα σε όλη την επιφάνεια της καυτής πλάκας ή τηγανιού όπου θα ψηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτάει το ιδιαίτερα λεπτό της σχήμα. Οι κρέπες ψήνονται γρήγορα και σερβίρονται με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις διπλωμένες σε τρίγωνα, σε ρολό ή ακουμπισμένες η μία πάνω στην άλλη με ενδιάμεσες στρώσεις γεμίσεων σαν «τούρτα». Μπορεί κανείς να πειραματιστεί τόσο με τα υλικά της γέμισης όσο και με τα είδη των αλευριών που θα χρησιμοποιήσει για το χυλό.
Βασική συνταγή για 12-14 μέτριες κρέπες ή 8 μεγάλες
Υλικά: 120 γρ. αλεύρι, 350 ml γάλα, 2 αυγά χτυπημένα, λίγο αλάτι, βούτυρο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: 1. Ετοιμάζετε το μείγμα ως εξής: αδειάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτετε εκεί λίγο από το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύετε και συνεχίζετε ρίχνοντας γάλα κατά μικρές ποσότητες μέχρι να αποκτήσετε ένα χυλό ομοιογενή (χωρίς σβόλους). Προσθέτετε τα αυγά στο χυλό χτυπώντας συνεχώς. 2. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμ.12 εκ. και ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας από το χυλό. Τον απλώνετε σε όλο τον πυθμένα του τηγανιού ομοιόμορφα. Μόλις η κρέπα ψηθεί από τη μια πλευρά κι αρχίσει να ξεκολλάει, τη γυρίζετε και από την άλλη για να πάρει χρώμα, 1΄-2΄. 3. Γλιστράτε την κρέπα σε ένα μεγάλο πιάτο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του τηγανίσματος μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Αφήνετε τις κρέπες στην άκρη, τη μία πάνω στην άλλη, σκεπασμένες, μέχρι τη στιγμή που θα τις γεμίσετε.
Χρωματίζοντας τις κρέπες
Μπορείτε να φτιάξετε καταπράσινες κρέπες που θα εντυπωσιάσουν τους μεγάλους και θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια, προσθέτωντας στο μείγμα μερικα φύλλα από σπανάκι ωμό. Αυτό τον χυλό βέβαια θα τον φτιάξετε στο μπλέντερ και όχι στο χέρι προκειμένου να πολτοποιηθεί εντελώς το σπανάκι. Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.
Ιδέες για αλμυρή γέμιση της κρέπας
Σε ό,τι αφορά την αλμυρή γέμιση μιας κρέπας, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά είναι οι συνήθεις πρωταγωνιστές. Ένας αγαπημένος συνδυασμός είναι αυτός των μανιταριών με μπλε τυρί και κρέμα γάλακτος, που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ ή εκείνος που αξιοποιεί τα γλυκά πράσα με την κρεμώδη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ. Οι αλμυρές κρέπες αγαπούν ακόμη το σπανάκι και άλλα χορταρικά, το φρέσκο τυρί-κρέμα, αλλά και το ανθότυρο. Δείτε σχετική συνταγή εδώ.
Ιδέες για γλυκιά γέμιση κρέπας
Σε ό,τι αφορά τις γλυκές κρέπες, αυτές μπορούν να περιέχουν άλειμμα σοκολάτας, μαρμελάδες, γλυκό κουταλιού σκέτα ή συνδυασμένα με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, χοντροτριμμένο μπισκότο και σαντιγί.
Συνταγή για κρέπες σε σάλτσα σοκολάτας
Υλικά για τη σοκολατένια σάλτσα: 200 γρ. κουβερτούρα σπασμένη, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά της σούπας λικέρ του καφέ (Tia Maria ή Kalhua), 3 κουταλιές της σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Ζεσταίνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Διπλώνετε τις κρέπες που θα φτιάξετε σύμφωνα με τη βασική συνταγή και τις σερβίρετε με τη σάλτσα σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς.
Συνταγή για κρέπες με πορτοκάλι, μέλι και λικέρ
Αυτές οι κρέπες με άρωμα εσπεριδοειδών, μέλι και λικέρ απευθύνονται σε ενήλικους ουρανίσκους που αγαπούν τις ντελικάτες γεύσεις και τη σπίθα του αλκοόλ. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.
Συνταγή για κρέπες φούρνου με κρέμα βανίλια
Μια υπέροχη ιδέα για γλυκιά γέμιση που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας είναι να γεμίσετε τις κρέπες με κρέμα βανίλιας να τις τυλίξετε σε ρολό και να τις βάλετε για λίγο στο φούρνο. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr