Μαγειρεύουμε αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Μια διαφορετική ιδέα για το πασχαλινό τραπέζι - ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας μας δίνει τη συνταγή.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
![Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, / Food stylist: Tina Webb](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/6e03f069-7b1f-4d4e-9105-6ed22c759e78.jpg)
Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το πιάτο παίζουν οι αβρωνιές, τις οποίες βρίσκουμε στις υπαίθριες αγορές, σε εξειδικευμένα μανάβικα και στις λαϊκές. Η εποχή της αβρωνιάς διαρκεί λίγο. Αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου και, ανάλογα με τον καιρό, τραβάει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι αβρωνιές ή βρυωνιές ή και οβριές (Tamus communis), με τη χαρακτηριστική πικρή τους γεύση, προσομοιάζουν γευστικά μόνο με τα άγρια σπαράγγια ή αγρέλια (Asparagus acutifolius L.), τα οποία, επειδή φύονται και σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορεί να τα μαζεύουν και μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Οποιαδήποτε άλλη εποχή, τα αντικαθιστούμε με καλλιεργημένα σπαράγγια.
Αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Χρόνος: 30 λεπτά
Εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
600 γρ. αβρωνιές (ή 600 γρ. άγρια σπαράγγια)
600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, αλατοπιπερωμένα
200 ml ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις αβρωνιές. Τα ζεματάμε, ξεχωριστά, σε άφθονο, βραστό κι αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα αλατοπιπερωμένα κρεμμύδια για στιφάδο για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις αβρωνιές, αρτύζουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε, κουνώντας οριζοντίως την κατσαρόλα για να πάει παντού, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το φαγητό αυτό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα
Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά
Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
![eatme_exof_6_small_1.jpg eatme_exof_6_small_1.jpg](/sites/default/files/images/2019/04/eatme_exof_6_small_1_0.jpg)
Νέα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση τον Αύγουστο
Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στην δολοφονία Λυγγερίδη ο 20χρονος σύντροφος της ανήλικης που μαχαίρωσε 19χρονη
ΗΠΑ: Εκτός περιμέτρου ασφαλείας το κτίριο από το οποίο ο δράστης πυροβόλησε τον Τραμπ - «Παταγώδης αποτυχία»
Ιστορική στιγμή: Η σπανιότερη φάλαινα στον κόσμο μπορεί να ξεβράστηκε σε παραλία - Δεν την είχε συναντήσει ποτέ άνθρωπος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr