Μυστικά και tips – Ετοιμάζοντας μπεσαμέλ για μουσακά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αν και «ξένη» στην καταγωγή η μπεσαμέλ εξελίχτηκε σε μια από της πιο αγαπημένες και χαρακτηριστικές κρεμοειδείς σάλτσες εμβληματικών πιάτων της ελληνικής παράδοσης. Όπως ο αγαπημένος μουσακάς, ένα πιάτο που συναντιέται σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολής, αλλά η προσθήκη μπεσαμέλ είναι χαρακτηριστική της ελληνικής εκδοχής του.
Ο ελληνικός μουσακάς -όπως τον ξέρουμε σήμερα- είναι γέννημα του 20ού αιώνα και παιδί του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα σε συνταγή όπου πρόσθεσε την μπεσαμέλ (μία από τις πέντε σάλτσες-βάση της μαγειρικής τέχνης), αφαίρεσε τα πολλά μπαχάρια της μεσανατολίτικης εκδοχής και τροποποίησε την εκτέλεση. Αυτή η γενναία στρώση μπεσαμέλ είναι που διαφοροποιεί καθοριστικά στη γεύση τον «δικό μας» μουσακά από τις ουκ ολίγες εκδοχές έτερων βαλκάνιων ή ανατολίτικων μουσακάδων.
Το μυστικό: όταν θέλετε να φτιάξετε μπεσαμέλ που προορίζεται γι’ αυτές ακριβώς τις παρασκευές όπως ο μουσακάς (τα παπουτσάκια ή το παστίτσιο), μπορείτε να της προσθέσετε στο τέλος μερικούς κρόκους αυγών, που κανονικά δεν περιλαμβάνονται στη βασική συνταγή της μπεσαμέλ. Οι κρόκοι θα βοηθήσουν την κρέμα να δέσει καλύτερα κατά το ψήσιμο και έτσι να είναι σταθεροποιημένη και πιο συμπαγής στο τελικό αποτέλεσμα.
Δείτε τη δοσολογία της μπεσαμέλ για ένα κλασικό ταψί μουσακά πατώντας εδώ
Μήνυμα Μπάιντεν με πολλαπλούς αποδέκτες: Τι είπε για τις αμερικανικές εκλογές - Η κρίσιμη απόφαση για τη στάση των ΗΠΑ στο μεσανατολικό
Aνδρουλάκης: «Έβγαλα το ΠΑΣΟΚ από τις συμπληγάδες του δικομματισμού και τώρα θα έρθουν αυτοί να κάνουν τα εύκολα;»
Φρίκη στην Τουρκία με τη διπλή γυναικοκτονία: Αποκεφάλισε 19χρονη και πριν είχε σκοτώσει μια άλλη - Είχε σχέση με τα θύματα
«Ξηλώθηκε» ο διοικητής του ΑΤ Ομόνοιας μετά την αυτοκτονία του 29χρονου κρατούμενου - Είχε προηγηθεί απόδραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr