Δύο αναπάντεχα νόστιμα κέικ χωρίς αλεύρι: ένα σοκολατένιο και ένα πορτοκαλιού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Πολλοί και πολλές στις μέρες μας αποφεύγουν το αλεύρι για διάφορους λόγους – είτε λόγω δυσανεξίας στη γλουτένη είτε επειδή ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή απλά γιατί θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθούν ένα απολαυστικό κομμάτι κέικ.
Παρακάτω θα βρείτε δύο υπέροχες συνταγές για κέικ χωρίς αλεύρι με τέλεια γεύση: ένα σοκολατένιο κέικ με φουντούκια για τους λάτρεις της σοκολάτας και ένα ζουμερό, πορτοκαλένιο με αμυγδαλόψιχα.
Συνταγή για σοκολατένιο κέικ με αχλάδια
Υλικά: 85 γρ. βούτυρο + 1 κουταλιά της σούπας για τη φόρμα, 85 γρ. καστανή ζάχαρη + 2 κουταλιές για τη φόρμα, 85γρ. μαύρη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια, 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ, 3 αυγά χωριστά οι κρόκοι από το ασπράδι, 85 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα και αλεσμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη, 4 ώριμα αχλάδια ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς τα κουκούτσια, γλάσο ή σιρόπι σοκολάτας ή κακάο και ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Στρώνετε σε μια φόρμα με κινητά τοιχώματα (περίπου 25 εκ.) αντικολλητικό χαρτί, αφού αλείψετε τον πάτο με τη 1/2 κουταλιά βούτυρο λιωμένο. Αλείφετε με την άλλη 1/2 κουταλιά βούτυρο και την επάνω μεριά του αντικολλητικού χαρτιού και πασπαλίζετε με τις 2 έξτρα κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Λιώνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπεν μαρί (μπολ μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει), αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ και αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Tους προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας μαζί με τη σκόνη απ' τα φουντούκια.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σα μαρέγκα, αλλά όχι πολύ σφιχτή. Ανακατεύετε μια κουταλιά από τη μαρέγκα με το μείγμα σοκολάτας και στη συνέχεια ενσωματώνετε και την υπόλοιπη σε δύο δόσεις ανακατεύοντας πάντα για να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνετε το μείγμα στο ταψί και το ισιώνετε. Τοποθετείτε και τα αχλάδια στην επιφάνεια πιέζοντάς τα ελαφρά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Ψήνετε για 40' μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια και να γίνει το κέικ. Το αφήνετε να κρυώσει και το περιχύνετε με γλάσο σοκολάτας ή το πασπαλίζετε με κακάο και ζάχαρη άχνη. Συνοδεύετε -αν θέλετε- με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Συμβουλή: Μπορείτε αντί για ψητά αχλάδια να σερβίρετε το κέικ με αχλάδια κομπόστα. Δείτε πώς θα φτιάξετε τέλεια σπιτικά αχλάδια σε σιρόπι μοσχάτου κρασιού πατώντας εδώ
Συνταγή για υπέροχο κέικ πορτοκαλιού χωρίς αλεύρι
Είναι πεντανόστιμο και ζουμερό σαν να το έχετε σιροπιάσει ελαφρά, ενώ δεν χρειάζεται σιρόπι, και δεν περιέχει αλεύρι. Ο λόγος για το απίθανο αυτό γλύκισμα αμυγδάλου, που περιλαμβάνει ολόκληρα τα φρούτα και γίνεται με αμύδαλα περασμένα από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Θα χρειαστείτε μόνο 2 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα, 6 αυγά, 250γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 250 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, τριμμένη στο μπλέντερ. Δείτε ολόκληρη τη συνταγή για κέικ πορτοκαλιού χωρίς αλεύρι πατώντας εδώ
«Βόμβα» NYT: Βαθύτερη απ' όσο γνωρίζαμε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας - Σχεδίαζαν μαζί με το Κίεβο στρατιωτικές επιχειρήσεις
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές στο επίκεντρο
«Χρυσάφι» τα σπίτια με έξτρα υπνοδωμάτιο: «Μάστιγα» τα ενοίκια για τις οικογένειες - Πού φτάνουν οι τιμές
«Ζαλίζει» ο τιμοκατάλογος στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Ντουμπάι - Τα ποσά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr