Μπακαλιάρος σκορδαλιά και παντζάρια όπως παλιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Ο μεγάλος θεματοφύλακας της ελληνικής κουζίνας, Σωτήρης Ευαγγέλου, μοιράζεται σε ένα βίντεο τη συνταγή και τα μυστικά του για μπακαλιάρο σκορδαλιά, όπως τα φτιάχναμε παλιά για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Δείτε ολόκληρο το βίντεο στο τέλος της συνταγή και ακολουθήστε τον Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του πολυτελούς ξενοδοχείου Makedonia Palace στο κανάλι του στο YouTube για περισσότερες πεντανόστιμες, κατανοητές και εγγυημένες συνταγές.
Υλικά: 1 κιλό μπακαλιάρο παστό (ξαλμυρισμένο για 24-48 ώρες), ηλιέλαιο για το τηγάνισμα Για το κουρκούτι: 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι, 10 ml ξίδι, 200 ml μπίρα, 130ml σόδα Για τη Σκορδαλιά: 4 μεγάλες πατάτες, 4 σκελίδες σκόρδο, 30 ml ξίδι, 100ml ελαιόλαδο, αλάτι & άσπρο πιπέρι Για τα παντζάρια: 2 κιλά παντζάρια, 50 ml ελαιόλαδο, 30 ml ξίδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλαδάκι δενδρολίβανο, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζουμε τις πατάτες και τα παντζάρια με τη φλούδα τους. Όταν βράσουν τα παντζάρια σουρώνουμε το ζουμί, τα καθαρίζουμε και τα συντηρούμε στο ζωμό όπου έβρασαν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κουρκούτι, ρίχνοντας σε ένα μπολα την μπίρα, τη σόδα, το ξίδι, το αλάτι και το αλεύρι και χτυπώντας μέχρι να αποκτήσουμε έναν ομοιογενή χυλό χωρίς σβόλους. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον στεγνώνουμε καλά, για να κολλήσει το κουρκούτι. Κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα μαζί με ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, αλάτι ή ανθό αλατιού, ψιλοκομμένο σκόρδο, ξίδι και ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και τα φήνουμε να μαρινάρονται στην άκρη. Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά πολτοποιώντας στο γουδί το σκόρδο με ανθό αλατιού. Καθαρίζουμε τις βραστές πατάτες και τις λιώνουμε. Τους προσθέτουμε ξίδι, ανθό αλατιού, ελαιόλαδο και λευκό πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγογδάρτη να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε και το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύουμε εκ νέου να αφομοιωθεί και αυτό. Αλευρώνουμε τις μερίδες του μπακαλιάρου, τις περνάμε μία μία από το κουρκούτι και τις μισοβυθίζουμε στο καυτό λάδι, μέχρι να κάνουν κρούστα, οπότε και τις αφήνουμε να πέσουν ολοκληρωτικά. με τον τρόπο αυτόν, που μπορείτε να τον δείτε στο βίντεο, λέει ο σεφ πως αποφεύγουμε να πάει το ζυμάρι στον πάτο. Χρυσοτηγανίζουμε τα μπακαλιαράκια γι 4-5 λεπτά, τα βγάζουμε, τα σταργγίζουμε και τα σερβίρουμε με τα παντζάρια και τη σκορδαλιά.
Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής και απόγνωση σε Μιανμάρ και Ταΐλάνδη - Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς
Σοκαριστικός διάλογος αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη: «Δεν θα έστελνα ποτέ τρένο πάνω σε τρένο»
Κυβερνοεπίθεση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο - Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 813GB στο dark web
Ατύχημα για τη Μαρίνα Σάττι: Έπαθε διάστρεμμα και κάταγμα - Ακυρώνει την περιοδεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr