Μαχλέπι, ένα πολύ ιδιαίτερο αρωματικό μπαχαρικό
Μόλις το μυρίσετε, θα σας θυμίσει τσουρέκι. Αυτό είναι αυτονόητο, αφού αποτελεί ένα από τα βασικά μπαχαρικά που βάζουμε στη ζύμη των τσουρεκιών.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Πρόκειται για μικρά σποράκια τα οποία βρίσκονται μέσα στα κουκούτσια ενός είδους αγριοκερασιάς που φυτρώνει στην Τουρκία, στη Συρία και στο Ιράν. Το μαχλέπι έχει ένα πολύ οικείο και ευχάριστο άρωμα, που θυμίζει έναν συνδυασμό από πικραμύγδαλο και τριαντάφυλλα, αλλά χάνεται γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να συντηρείται αεροστεγώς κλεισμένο σε βάζο και σε δροσερό περιβάλλον. Επίσης, είναι από τα μπαχαρικά που επιβάλλεται να συντηρούμε ολόκληρα και να το τρίβουμε λίγο πριν από τη χρήση του. Στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία αξιοποιείται εδώ και αιώνες στην αρωματοποιία και ως συστατικό για την παρασκευή φαρμάκων.
Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ σε ζύμες κάθε είδους, κουλουράκια, κέικ, ψωμί, καθώς και σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι και ξερά φρούτα σε κάθε μορφή, σε κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα. Συνδυάζεται τέλεια με το γαρίφαλο, την κανέλα, τον κόλιαντρο, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το τζίντζερ. Αξίζει να το δοκιμάσετε σε γλυκές συνταγές που έχουν στα υλικά ξηρούς καρπούς, ροδόνερο και ξερά φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκα.
eatme+
Είναι δυνατό μπαχαρικό, με γεύση που θυμίζει κεράσι και πικραμύγδαλο, γι’ αυτό ελάχιστα τριμμένα σποράκια είναι αρκετή ποσότητα για 1 κιλό ζύμης. Θέλει προσοχή, γιατί σε μεγαλύτερη ποσότητα αφήνει πικρή επίγευση.
Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr