Ελλάδα|26.04.2020 23:26

Αυτό είναι το ελληνικό τρίπτυχο απάντησης στις προκλήσεις της Άγκυρας

Newsroom

Η ενεργοποίηση συστημάτων αεράμυνας στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια των προκλητικών υπερπτήσεων, έδειξε ότι υπάρχει αποτέλεσμα καθώς οι Τούρκοι ιπτάμενοι έσπευσαν ν’ απομακρύνουν τα μαχητικά τους όσο πιο μακριά μπορούσαν, σχεδόν στο όριο του FIR αλλά και εκτός αυτού.

Όμως, σύμφωνα με το hellasjournal.com στα νησιά μπορεί να μην υπήρχαν οι Patriot, αλλά βρίσκονται άλλα συστήματα αεράμυνας του Στρατού Ξηράς που με έμπειρους χειριστές έχουν την ικανότητα άμεσου εγκλωβισμού ως μια σημαντική αποτρεπτική ενέργεια.

Οι δυναμικές κινήσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται ότι έχουν τεθεί για τα καλά στις αποφάσεις του ελληνικού Επιτελείου, με αρχικό στόχο τον περιορισμό των υπερπτήσεων, μιας ενέργειας που αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών, μεγάλων και μικρών.

Αν και οι εκτιμήσεις είναι πως λόγω του Ραμαζανιού πιθανό να υπάρξει μείωση της έντασης η οποία έχει ανέβει κατακόρυφα, οι επιτελείς, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν ήδη λάβει εντολή ν’ αυξήσουν σημαντικά την επιτήρηση του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα λεγόμενα «ήπια» μέτρα που έχει προταθεί προς την ηγεσία, δηλαδή εκτός των μαχητικών που βρίσκονται σε readiness στα νησιά, να μεγαλώσει ο αριθμός των σχηματισμών που θα περιπολούν.

Με αυτό τον τρόπο, τα τουρκικά ραντάρ θα βλέπουν ότι από νωρίς υπάρχει εναέρια «αστυνόμευση», γεγονός που πιθανό να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Πάντως, έχουν υπάρξει και εκείνοι που ανέφεραν ότι ίσως αυτό το μέτρο θεωρηθεί ακόμη και «κράχτης» προσελκύοντας την επιθετικότητα της γείτονος. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως ο αριθμός των μαχητικών που απογειώνονται για την αναχαίτιση των Τουρκικών είναι κατά γενική ομολογία σχεδόν πάντοτε ο διπλάσιος -κι αυτό δεν συμβαίνει πάντα λόγω της φθοράς που προκαλεί η ύπαρξη ιπτάμενου τάνκερ- επιτρέπει και μεγαλύτερο αριθμό ιπταμένων και αεροσκαφών σε κατάσταση readiness, αλλά και πτήσεως επιτήρησης.

Επιπροσθέτως, οι ασκήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά και άλλα τμήματα του FIR Αθηνών με φανερή σημειολογία, βρίσκονται στα διαρκή σχέδια του αεροπορικού επιτελείου που θέτει στόχο τη διατήρηση της αεροπορικής υπεροχής.  Η Αθήνα, διατηρούμενη στην οδό της νόμιμης άμυνας, είναι ικανή να πράξει ό,τι απαιτείται ώστε να καταλάβει ο καθένας, και ειδικά η Τουρκία, ότι δεν μπορεί να μην καταθέτει σχέδιο πτήσης, να παραβιάζει FIR και Εθνικό Εναέριο Χώρο και να πετά πάνω από Ελληνικά κατοικημένα νησιά, σημείωνε πηγή.

Το τρίπτυχο της Άγκυρας

Ασύμμετρη απειλή, υπερπτήσεις, Ανατολική Μεσόγειος είναι οι τρεις άξονες στους οποίους η Άγκυρα στηρίζει και διατηρεί τις έκνομες ενέργειές της. Εκεί θα συνεχίσει να πατά εν μέσω της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή, μέχρι να επανέλθει και πάλι από τον χειμώνα.

Μέχρι τότε η Αθήνα έχει επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για το πλήρες σφράγισμα του Έβρου. Μπορεί, όπως λέγεται, τα επιπλέον χιλιόμετρα φράχτη να σηκωθούν από ιδιωτική εταιρία, αλλά έως όπου γίνουν οι διαδικασίες που πρέπει από το υπουργείο προστασίας του πολίτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να μην λάβουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα και δημιουργούν ακόμη και σήμερα αποτρεπτικά έργα σε όλο το μήκος των 212 χλμ.

Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού σημείωναν πως δεν βλέπουν να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης στα νησιά του αν. Αιγαίου στον αγώνα που δίνουν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας κατά της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού, κυρίως τώρα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ακόμη περισσότερο τις ροές από τα Τουρκικά παράλια.

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι ανοίγεται σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν ελληνικά συμφέροντα, όπως στην ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία μονάδας επιφανείας στην υπό διαμόρφωση επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» αυτό δείχνει, όπως επίσης η μεταστάθμευση πολεμικών πλοίων στο νότιο νησιωτικό τμήμα, για να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στις ασύμμετρες εξελίξεις που επιχειρεί με πολυποίκιλους τρόπους να προωθήσει η Άγκυρα στην αν. Μεσόγειο.

τουρκική προκλητικότηταFIR Αθηνών