Χρήση μάσκας: Πού είναι υποχρεωτική για πολίτες και εργαζόμενους
NewsroomΟ Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, έδωσε επιπλέον εξηγήσεις και οδηγίες για το πού πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα από την προσεχή Δευτερα (4/5). Στην ουσία παραδέχτηκε τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και το απέδωσε στο γεγονός ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι κυβερνήσεις, συνεχώς μαθαίνουν πράγματα για τον κορονοϊό, διευκρινίζοντας πως κανείς δεν τα ξέρει όλα και πως κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια και ξεκάθαρη απάντηση για όλα τα «καυτά» ερωτήματα για την εξάπλωση του ιού.
Στη διάρκεια λοιπόν της σημερινής (2/5) ανακοίνωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και είπε που αυτή είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Nοσοκομεία
- Iατρικά διαγνωστικά κέντρα
- Aσανσέρ
- Tαξί
Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Σούπερ μάρκετ
- Καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
- Ιατρεία
- Νοσοκομεία
- Διαγνωστικά κέντρα
- Κέντρα αισθητικής
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας προβλέπεται για:
- Κλειστού χώρους
- Γραφεία
- Επισκέπτες κομμωτηρίων
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». «Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα», σημείωσε περαιτέρω.
Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.
Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ
Ήδη το πρωί του Σαββάτου δημοσιοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού ενώ σε αυτή προβλέπεται τι θα συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού σε super market. Συγκεκριμένα στο άρθρο 9 προβλέπεται ότι στην περίπτωση διαπιστωθεί κρούσμα του κορονοϊού θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας ορισμένων τμημάτων της επιχείρησης και όχι του συνόλου της. Συγκεκριμένα, θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας μόνο των εγκαταστάσεων διανομής και ανεφοδιασμού. Η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές, τις οργανωμένες αγορές τροφίμων αλλά και τις φαρμακαποθήκες.
Αναλυτικά το άρθρο της ΠΝΠ
«Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές), των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής».
Οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς
Στην πρόληψη για τη διαχείριση της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την χαλάρωση των περιορισμών, εστίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ακόμη ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους 300 βοηθούς επιβατών που θα βρίσκονται σε 45 σημαντικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να προλάβουμε αντί να θεραπεύσουμε. Προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης του πλήθους πριν ανέβουν στους συρμούς και τα οχήματα. Για αυτό το λόγο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν την ευθύνη για τις επιθεωρήσεις στα λεωφορεία και τους συρμούς και επιπλέον προσωπικό, που θα προσεγγίζει τα 300 άτομα, θα βρίσκονται σε 45 σταθμούς ανταποκρίσεων με λεωφορεία και Μετρό, δηλαδή στην Ομόνοια στο Σύνταγμα, στους Αμπελόκηπους, στο Συγγρού - Φιξ, σε μεγάλους σταθμούς και θα βοηθάνε τους επιβάτες έτσι ώστε να ανεβαίνουν με ασφάλεια στο μετρό, στα λεωφορεία και στα τραμ. Διότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η δημόσια υγεία», εξήγησε ο κ. Καραμανλής.
«Δεν μπορούμε να βάλουμε σε κάθε λεωφορείο και σε κάθε συρμό ένα αστυνομικό, να επιβάλλει ποινές. Αυτό που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός» πρόσθεσε. Ακόμη, σημείωσε ότι στα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει όλοι να φορούν μάσκες, ενώ τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την αστυνομία, με την οποία όπως είπε, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία και την οποία ευχαρίστησε για τη βοήθεια της.
«Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι να επιβάλλουμε. Το ζήτημα είναι η πρόληψη. Το ζήτημα εδώ είναι ότι ο καθένας πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και να σκεφτεί και το διπλανό του», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς όλη την περασμένη εβδομάδα, με σύσταση των διοικήσεων των οργανισμών, βρίσκονταν στις θέσεις τους, ώστε τη Δευτέρα να υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Στην επισήμανση πως το όριο ατόμων ανά ΙΧ αυτοκίνητο δεν λαμβάνει υπόψη, για παράδειγμα τις πολύτεκνες οικογένειες, ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι λογικά θα υπάρξει ανοχή όταν πρόκειται για ανήλικα τέκνα, ενώ όσον αφορά στα ταξί, σημείωσε πως όταν συνοδεύει κανείς ενήλικο άτομο που πηγαίνει σε γιατρό ή παιδί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ανέφερε ότι κατανοεί τους οδηγούς ταξί, όμως προέχει η Δημόσια Υγεία.
- Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
- Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
- Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
- Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»