Ελλάδα | 31.05.2020 12:46

Βίντεο - ντοκουμέντο: Τούρκοι δουλέμποροι «ξέφυγαν» - Διακίνηση με φορτηγά πλοία, διαφήμιση για το καλοκαίρι

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ο Έβρος μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τα κυκλώματα δουλεμπόρων, ωστόσο, δεν έχουν «ξεχάσει» τα περάσματα προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το καλοκαίρι έφτασε και οι διακινητές φαίνεται ότι προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς φτιάχνοντας μηχανές και φουσκωτά για να στοιβάξουν ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Το «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει προφίλ δουλεμπόρων στο Facebook, μέσω των οποίων «διαφημίζονται» τα ταξίδια προς τα ελληνικά νησιά αλλά και προς την Ιταλία, ενώ το ethnos.gr φέρνει στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά βίντεο από τη δράση τους.

Εντύπωση προκαλεί ότι δημοσιεύτηκαν στο Facebook για πρώτη φορά βίντεο ακόμα και από τα περίφημα ταξίδια που οργανώνουν Τούρκοι δουλέμποροι με φορτηγά πλοία. Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Μαρτίου αναρτήθηκαν δύο βίντεο από το ταξίδι του παλιού δεξαμενόπλοιου, το οποίο προκάλεσε συναγερμό σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ. Πρόκειται για το πλοίο-«φάντασμα», ηλικίας 52 ετών, το οποίο προσάραξε λόγω κακοκαιρίας έξω από το λιμάνι της Τζιας.

Το ακαταχώρητο φορτηγό πλοίο είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία. Στο εσωτερικό του επέβαιναν 193 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους διακινητές να κάνουν εκτιμώμενο τζίρο περίπου 1.000.000 ευρώ για ένα δρομολόγιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στα βίντεο γίνεται φανερό ότι πρόκειται για ένα πολύ παλιό και σκουριασμένο δεξαμενόπλοιο. Πρόσφυγες και μετανάστες φαίνονται στοιβαγμένοι στα αμπάρια και σε κάθε άλλο εσωτερικό χώρο του πλοίου. Ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά αλλά και τρομαγμένες μητέρες που κάθονται κάτω ο ένας κολλητά με τον άλλον.

Μετανάστες στο κατάστρωμα του φορτηγού πλοίου

Άντρας που μοιάζει με μέλος του πληρώματος

Μικρά παιδιά και μητέρες στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου

Εικόνα από το εσωτερικό του δεξαμενόπλοιου

Στο κατάστρωμα βρίσκονται μετανάστες μαζί με άτομα που δεν μοιάζουν με πρόσφυγες αλλά με πλήρωμα. Τα βίντεο γυρίστηκαν πριν την προσάραξη του πλοίου στην Τζια, με σκοπό να «διαφημιστούν» από τους δουλέμπορους τα επόμενα ταξίδια με φορτηγά πλοία.

Η ανάρτηση στο Facebook

Μάλιστα, ο διαχειριστής της σελίδας παραλείπει να αναφέρει τη δυσμενή εξέλιξη που είχε το δρομολόγιο και προαναγγέλλει στους «πελάτες» ότι επίκειται νέο ταξίδι. Στις 20 Μαΐου ενημέρωσε τους διαδικτυακούς φίλους του ότι το τελικά  το επόμενο ταξίδι αναβλήθηκε, ζητώντας συγνώμη και δίνοντας το τηλέφωνο επικοινωνίας του για την διατύπωση παραπόνων.

Φτιάχνουν λέμβους και μηχανές

Οι διακινητές ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο από την επισκευή μηχανών για σκάφη, από καινούργια φουσκωτά αλλά και από «αβλαβή» ταξίδια προς την Ελλάδα. Στις 23 Μαΐου δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από μεγάλη αποθήκη στην Τουρκία, όπου απεικονίζονται δεκάδες φουσκωτά το ένα πάνω στο άλλο. Εργάτες φαίνονται να δουλεύουν πυρετωδώς, σαν να πρόκειται για μία κανονική βιομηχανία. Το εντυπωσιακό είναι ο αριθμός των λέμβων αλλά και η οργάνωση για των μαστόρων.

Εικόνα από την επισκευή μηχανών

Στο ίδιο προφίλ στο Facebook αναρτήθηκαν βίντεο από μετανάστες που φαίνονται «ευτυχείς» που ταξίδεψαν με «ασφάλεια» στη Θεσσαλονίκη, ενώ «διαφημίζονται» ταξίδια και προς την Κω. Ο διακινητής δίνει το τηλέφωνό του και προτρέπει τους «πελάτες» να τον καλέσουν με κρυπτογράφηση μέσω γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής. Σε άλλη σελίδα κύκλωμα δουλεμπόρων δημοσιεύει βίντεο, όπου απεικονίζονται στοιβαγμένοι μετανάστες μέσα σε αυτοκίνητο που έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Το βίντεο γυρίστηκε στις 23 Απριλίου, όταν και έγινε, σύμφωνα με την ανάρτηση, το δρομολόγιο Τουρκία-Ελλάδα. Δύο ανήλικοι φαίνονται ταξιδεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο πορτμπαγκάζ του οχήματος.

Ανήλικος μετανάστης ταξιδεύει προς τη Θεσσαλονίκη, μέσα σε πορτμπαγκάζ

Οι τιμές των ταξιδιών ξεκινούν από 1.500 ευρώ το άτομο και μπορεί να φτάσουν τις 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί και τον τελικό προορισμό. Εάν δηλαδή θα πρόκειται για μία απλή λέμβο ή για ταχύπλοο με δυνατές μεγάλης ισχύος και εάν ο προορισμός είναι ένα νησί ή μία μεγάλη πόλη. Τα κυκλώματα κάνουν «εκπτώσεις» στα παιδιά και πολλές φορές δεν παίρνουν λεφτά στα βρέφη.

μετανάστεςΤούρκοιδιακινητής παράνομων μεταναστών