Ελλάδα|29.05.2020 19:13

Σχολεία: Ανησυχούν οι γονείς για τα μέτρα καθαριότητας από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου

Άρης Χατζηγεωργίου

Εντονη ανησυχία για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που θα τηρούνται στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους δύο, έως τώρα, Ενώσεις Γονέων από σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Τη σύγχυση που επικράτησε με τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας περιγράψαμε στο ethnos.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ (δείτε εδώ) αλλά φαίνεται πως οριστικές λύσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηνών (Κέντρο Πόλης, Εξάρχεια, Κολωνάκι) «είναι προφανές ότι από Δευτέρα, 1/6/2020, όλα τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό καθαριότητας! Η ευθύνη του υπουργείου και του Δήμου είναι δεδομένη. Και εμείς, ως γονείς, δεν θα πρέπει να αρκεστούμε για μία φορά ακόμα σε ημίμετρα!».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι πριν δύο εβδομάδες όταν άνοιξαν οι πρώτες σχολικές αίθουσες αποφασίστηκε «η μετακίνηση όλων των καθαριστριών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και με δεδομένο βέβαια ότι, έτσι κι αλλιώς, το προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία ήταν ήδη ελλιπές». Τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, αποφασίστηκε η επιστροφή των καθαριστριών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, χωρίς όμως να απαντάται το ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας λόγω κορονοϊού. Στις 27 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής τους ενημέρωσε ότι θα γίνουν αμέσως προσλήψεις καθαριστριών και «αναμένεται η σχετική εγκύκλιος».

«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση και ο Δήμος της Αθήνας φέρουν ακέραια την ευθύνη για όλα τα παραπάνω, που μας δημιουργούν έντονη και εύλογη ανησυχία για το πόσο τελικά οργανωμένη και ασφαλής είναι η επάνοδος των παιδιών μας στα σχολεία. Φτάνουν πια οι επικλήσεις της κυβέρνησης στην «ατομική ευθύνη», δεν έχουν οι γονείς καμία ευθύνη, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, στο αρμόδιο Υπουργείο και στον Δήμο της Αθήνας», καταλήγει η Ενωση Γονέων που ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά χωρίς τηλεδιάσκεψη.

Από την δική της πλευρά η Ενωση Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας (Ανω Πατήσια-Κυπριάδου) αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Εδώ και μέρες ακούγαμε πως ανοίγουν πλέον και τα δημοτικά αλλά και τα νηπιαγωγεία. Και ενώ το θέμα της προμήθειας απολυμαντικών στα σχολεία επιλύθηκε (βρίσκονται ήδη στα σχολεία), τέθηκε στη σχολική μας επιτροπή η ανάγκη ανεύρεσης έκτακτης χρηματοδότησης για πρόσληψη αριθμού καθαριστριών τις επόμενες ημέρες που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συχνού καθαρισμού των σχολείων στο πλαίσιο πρόληψης εξάπλωσης του COVID-19. Η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων καθαριστριών από τη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 5ης ΔΚΑ του Δήμου Αθηναίων, με χρονοδιάγραμμα σύμβασης μίσθωσης έργου την 30η Ιουνίου που μόλις ΄΄βγήκε΄΄ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος,  αναδεικνύει ότι μέχρι τελευταία στιγμή δεν έγιναν από τους αρμοδίους οι απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολικών χώρων με τις αυξημένες απαιτήσεις λόγω του COVID-19.  Ταυτόχρονα, επηρεάζονται και οι διαδικασίες καθαριότητας στη δευτεροβάθμια, αφού οι καθαρίστριες της πρωτοβάθμιας επιστρέφουν στις θέσεις τους. Οι σχολικές επιτροπές καλούνται σε έναν αγώνα δρόμου την ώρα που  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ως χθες δήλωνε στις επίμονες ερωτήσεις από τις Σχολικές Επιτροπές πως ¨..δεν περίμενε πως θα ανοίξουν τα σχολείᨻ.

Κορονοϊόςδήμος Αθηναίων. καθαρίστριεςσχολεία