Ελλάδα|31.05.2020 15:23

Έβρος: Σε θέση μάχης για νέο «υβριδικό πόλεμο» - Drones και εγχειρίδιο εμπλοκής

Αλέξανδρος Καλαφάτης

«Κόκκινος» συναγερµός έχει σηµάνει στον Εβρο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ενοπλες ∆υνάµεις υψώνουν «ασπίδα» προστασίας των συνόρων, υπό τον φόβο υποκινούµενων µετακινήσεων προσφύγων και µεταναστών κατά µήκος της ελληνοτουρκικής µεθορίου. Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν, όπως εξηγούν αρµόδιες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ότι ο τουρκικός µηχανισµός που ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου για τη µαζική µεταφορά ανθρώπων από την ενδοχώρα στον Εβρο εξακολουθεί να υπάρχει.

«Εάν θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, το ξέρει µόνο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εµείς αυτό που ξέρουµε είναι ότι έχουν διαθέσιµα τα "εργαλεία" για να δηµιουργήσουν ξανά σκηνικό έντασης. Η Ελλάδα από την πλευρά της οφείλει να είναι προετοιµασµένη για παν ενδεχόµενο. Η φύλαξη του Εβρου σήµερα είναι πιο αναβαθµισµένη από ποτέ τόσο σε προσωπικό όσο και τεχνολογικό εξοπλισµό, κατά µήκος του συνόλου της οριογραµµής. Οι δυνάµεις µπορούν να αποκρούσουν ακόµα και συντονισµένη απόπειρα εισόδου χιλιάδων ανθρώπων» προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης. 

Στην ελληνοτουρκική µεθόριο θα επιχειρούν συνολικά 1.050 αστυνοµικοί, ενώ στην περιοχή παραµένουν 100 άντρες της Frontex. Οι διµοιρίες των ΜΑΤ θα χρησιµοποιηθούν ως «οµάδες κρούσης» στην περίπτωση που επιχειρηθεί µαζική διέλευση ατόµων. Βασικό µέτρο αποτροπής θα είναι η χρήση χηµικών, ενώ εάν χρειαστεί θα «επιστρατευτούν» τα υδροφόρα οχήµατα εκτόξευσης νερού. Κατά µήκος του ποταµού θα περιπολούν έµπειροι συνοριοφύλακες και άντρες των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Η ελληνική πλευρά έχει «χαρτογραφήσει» τέσσερα σηµεία, τα οποία έχουν µπει στο στόχαστρο των διακινητών. Πρόκειται για περιοχές που λόγω της γεωγραφικής θέσης τους θεωρούνται από τα κυκλώµατα και τους υποκινητές τους «εύκολος στόχος» για να περάσουν µετανάστες. Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη, τα σηµεία αυτά θα µετατραπούν σε «φρούρια». Πρόκειται για το «Πέταλο», το «Κτήµα Τσιρώζη», τον «Νεραϊδότοπο» και την «Πράσινη Πόρτα».

Η Ελληνική Αστυνοµία έκανε απολογισµό του «υβριδικού πολέµου» του περασµένου Μαρτίου και είδε τις «τρύπες» της οριογραµµής που στοχοποιήθηκαν όταν έγινε αντιληπτό ότι οι Καστανιές είναι «σφραγισµένες». Παράλληλα, στα σηµεία αυτά συνεχίζονται τα οχυρωµατικά έργα και η κατασκευή τεχνικών εµποδίων µε την τοποθέτηση ειδικών συρµατοπλεγµάτων (κονσερτίνες).

Κάμερες με ακτίνα 12 χιλιομέτρων

Οι αστυνοµικοί έχουν προµηθευτεί νέες θερµικές κάµερες, τα drones «σαρώνουν» την οριογραµµή, ενώ οι σταθερές κάµερες έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνας ακόµα και σε απόσταση 12 χιλιοµέτρων. Πηγές από τον Εβρο σηµειώνουν ότι οι Τούρκοι παρατηρούν τις οχυρωµατικές εργασίες της ελληνικής πλευράς. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν στήσει πολλές διάσπαρτες σκηνές κατά µήκος των συνόρων, όπου εκτελούν υπηρεσία όλο το 24ωρο στρατοχωροφύλακες.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έλαβε την περασµένη εβδοµάδα την απόφαση να ενισχυθούν σηµαντικά οι δυνάµεις στον Εβρο. Η απόφαση ελήφθη για τέσσερις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η λήξη του lockdown στην Τουρκία γεννά ανησυχία για τυχόν υλοποίηση προκλητικών δηλώσεων, όπως αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «µετά το τέλος της πανδηµίας οπωσδήποτε πάλι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε στα σύνορα». Ο δεύτερος είναι ότι η κατασκευή του φράχτη φαίνεται ότι έχει προκαλέσει νευρικότητα στην τουρκική πλευρά που αντιδρά αψυχολόγητα, όπως αποδείχτηκε και στο περιστατικό της «παρενόχλησης» Ελλήνων στην περιοχή Μελισσοκοµείο. 

Ο τρίτος αφορά στο γεγονός ότι λόγω του κορονοϊού είχαν αποχωρήσει από τον Εβρο αστυνοµικές δυνάµεις, οι οποίες ούτως ή άλλως κάποια στιγµή έπρεπε να αντικατασταθούν. Τέλος, το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται αυξηµένη κινητικότητα σε σχέση µε τις µεταναστευτικές ροές στον Εβρο, ενώ υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες για συγκέντρωση προσφύγων και µεταναστών στην Αδριανούπολη και στα γύρω χωριά.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σηµειώνουν, πάντως, ότι σε περίπτωση επανάληψης των επεισοδίων του Μαρτίου, η Τουρκία θα έχει απέναντί της και τις χώρες της ΕΕ, καθώς όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι προορισµός των προσφύγων και µεταναστών δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Κεντρική Ευρώπη.

ΤουρκίαπρόσφυγεςΈβροςμετανάστεςσύνορα