Συγκίνηση στη Μυτιλήνη: Εχασαν τη σχολική εκδρομή κι έδωσαν τα χρήματα στο νοσοκομείο
Κώστας ΑσημακόπουλοςΗ πανδημία του κορονοϊού σημάδεψε ανεξίτηλα την εκπαιδευτική κοινότητα και φυσικά μαθητές, καθηγητές και γονείς. Υπάρχουν σχολεία που η καραντίνα τα βρήκε χωρίς υποδομές και με εκπαιδευτικούς που κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Υπάρχουν όμως και τα σχολεία που με οδηγούς τους εκπαιδευτικούς τα παιδιά έχουν ζήσει ένα δημιουργικό τρίμηνο γνωρίζοντας δύσκολα μονοπάτια της ζωής διευρύνοντας τις γνώσεις τους αλλά και τη φαντασία τους.
Μάθηση και αλτρουισμός
Η περίπτωση του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης είναι χαρακτηριστική. Το έργο που γίνεται σε αυτό το Δημόσιο σχολείο έχει αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Για άλλη μία φορά τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου έκλεψαν την παράσταση ανοίγοντας νέους δρόμους σε έννοιες όπως ο εθελοντισμός, ο αλτρουισμός, η προσφορά και η μάθηση.
Τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου είχαν προγραμματίσει να κάνουν την ετήσια εκπαιδευτική τους εκδρομή στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, να επισκεφτούν κάστρα και μοναστήρια αλλά και άλλες ιστορικές τοποθεσίες του τόπου προκειμένου να αντλήσουν γνώση, εμπειρίες αλλά και να διασκεδάσουν.
«Αξιέπαινη ενέργεια που μας κάνει περήφανους»
Η πανδημία του covid-19 και η ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών από τα σχολεία της χώρας ήταν μία μεγάλη απογοήτευση αλλά τα παιδιά δεν το έβαλαν κάτω. Εν μέσω καραντίνας συνέχισαν τις διαδικτυακές τους δράσεις αλλά και τους προβληματισμούς τους και όταν πληροφορήθηκαν πως το νοσοκομείο της Μυτιλήνης έχει ανάγκη από ειδικές ιατρικές μάσκες αποφάσισαν να προσφέρουν τα χρήματα για την πραγματοποίηση της εκδρομής τους στην αγορά 900 ιατρικών μασκών.
«Ήταν καθαρά μία ιδέα των παιδιών. Δε θα μπορούσαμε να τους υποδείξουμε τι να κάνουν με τα χρήματα του κουμπαρά τους. Απλά τους δώσαμε την πληροφορία και έχοντας αναπτύξει την επικοινωνία αλλά και τον προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας θέλησαν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Σίγουρα είναι μία αξιέπαινη ενέργεια που σημειωτέων έγινε από 15χρονα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου. Αυτό δείχνει την ωριμότητα τους αλλά και την ετοιμότητα τους σε προβλήματα της κοινωνίας», είπε στο ethnos.gr o Παναγιώτης Τσαγκάρης Θεολόγος καθηγητής, και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων.
Δύσκολη η μετακίνηση από τα νησιά
Σχετικά με την εκδρομή των παιδιών, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και για όσα παιδιά δεν συμμετείχαν ο καθηγητής Παναγιώτης Τσαγκάρης είπε: «Η ζωή στη νησιωτική Ελλάδα έχει δυσκολίες. Το κόστος της εκδρομής για κάθε παιδί ήταν το λιγότερο 600 Ευρώ. Μόνο 300 Ευρώ είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Κάθε μετακίνηση από το νησί είναι και δύσκολη και κοστοβόρα. Σημειώστε πως πολλές οικογένειες δεν είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εσωτερικά στην κοινότητα μας».
Τα κάστρα και τα μοναστήρια της πατρίδας και της πίστης
Για την εκδρομή και τα εμβληματικά αξιοθέατα που είχαν προγραμματίσει να δουν είπε: «Η εκδρομή ονομάζονταν "Tα κάστρα της πατρίδας και της πίστης¨. Θα επισκεπτόμαστε κάστρα αλλά και οχυρά όπως το οχυρό Ρούπελ, το Επταπύργιο, τον Λευκό Πύργο και άλλα κάστρα που γράφτηκε η ιστορία αλλά και ιστορικά μοναστήρια όπως του Τιμίου Προδρόμου όπου έζησε ο Άγιος Ραφαήλ που είναι πολυούχος της Μυτιλήνης και μαρτύρησε στη Θέρμη το 1462. Επίσης το ακριτοχώρι στο Σιδηρόκαστρο του Αγίου Νικοδήμου Γουμενήσης στον Πεντάλοφο κ.α.».
«Θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή»
Σχετικά με την προσφορά που έγινε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ο θεολόγος Παναγιώτης Τσαγκάρης είπε: «Οταν τα παιδιά πήραν την απόφαση τους να προσφέρουν τα χρήματα του κουμπαρά τους στο νοσοκομείο συγκινηθήκαμε όλοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του νοσοκομείου ο οποίος με χαρά δέχτηκε την προσφορά των παιδιών που ήταν γύρω στις 2.500 Ευρώ. Αγοράστηκαν 900 νοσοκομειακές μάσκες. Τα παιδιά αισθάνθηκαν υπερηφάνεια και ικανοποίηση.
Είναι μία σπουδαία πράξη γεμάτη συμβολισμό και ουσία που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή. Συνάμα τα έφερε κοντά στην ιατρική κοινότητα και έδωσε το παράδειγμα σε όλη τη μαθητική κοινότητα του νησιού μας και όχι μόνο. Σκοπός είναι η συνολική εκπαίδευση των παιδιών και η ευαισθητοποίηση τους σε κοινωνικές δράσεις εν μέσω της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι».
- Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
- Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
- Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό