Χαλυβουργική: Πώς τα υπέρογκα χρέη έφεραν 170 εργαζομένους στα αζήτητα
NewsroomΈπειτα από τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε η ΔΕΗ στη «Χαλυβουργική» για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 31,8 εκατ. ευρώ, η ιστορική επιχείρηση βάζει και επίσημα λουκέτο, μετά από τουλάχιστον 80 χρόνια παρουσίας. Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι 170 εναπομείναντες εργαζόμενοι, που βρίσκονταν σε εργασιακό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, περνούν στα αζήτητα.
Η επιχείρηση βρισκόταν ούτως ή άλλως σε τέλμα, καθώς είχε ουσιαστικά σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα χάλυβα, είχαν «σβήσει» οι κλίβανοι από το 2013 και αναλάμβανε κατά καιρούς μόνον την επεξεργασία χάλυβα για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων σιδήρου. Χτυπημένη από την κρίση στην οικοδομή και συνολικά την κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά και από τις έριδες εντός της οικογένειας Αγγελόπουλων, των ιδιοκτητών της εταιρείας, η Χαλυβουργική «πνίγηκε» στα χρέη, καταλήγοντας στο οριστικό κλείσιμο.
Τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζήτησε στις 20 Νοεμβρίου περίοδο χάριτος ενός μήνα λόγω της δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας. Η ΔΕΗ έθεσε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου εκφράζοντας την ελπίδα, ότι «εφόσον επιδειχθεί η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους της ιδιοκτησίας της Χαλυβουργικής μπορεί να βρεθεί λύση». Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η πρόταση που υπεβλήθη από την πλευρά της εταιρίας και κρίθηκε ανεπαρκής, προέβλεπε την καταβολή 500.000 ευρώ.
Τα χρέη
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατομμύρια. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατομμύρια ήταν ληξιπρόθεσμα. Σε αυτά προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες η ΔΕΗ προσχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης, ενώ θα ακολουθήσουν νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών.
Η Χαλυβουργική στα μεγαλύτερα έργα της χώρας
Η Χαλυβουργική ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής ειδών συρματουργίας, στην οδό Πειραιώς 197, με την επωνυμία Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί. Το 1951 οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα, όπου το 1953 άρχισε η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων των 20 τόννων και το 1961 θεμελιώθηκε η πρώτη υψικάμινος στη χώρα.
Το 2001 ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα ριζικού εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μονάδων, ύψους 250 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2006. Η Χαλυβουργική είχε σημαντική συμμετοχή σε έργα υποδομής όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, Π.Α.Θ.Ε., Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, κ.α. και παλαιότερα το λιμάνι της Πάτρας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Γέφυρα της Χαλκίδας, η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Ολυμπιακό Χωριό καθώς και άλλα Ολυμπιακά έργα. Επίσης ήταν ο κύριος προμηθευτής Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος σε μεγάλα ιδιωτικά έργα της τελευταίας δεκαετίας όπως τα Costa Navarino Resort, McArthurGlen Athens, Karela Office Park, Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ.α.
Η διαμάχη στην οικογένεια Αγγελόπουλων
Σε σύνεντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο επί χρόνια χρηματοδότης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, πατέρας των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, δήλωσε πως ετοιμαζόταν να υπογράψει τα χαρτιά για να χρηματοδοτηθεί για μία ακόμη φορά η Χαλυβουργική και να καταβληθούν οι μισθοί Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων και συμπληρώνει: «Αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς, και τα παιδιά μου έκαναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν. Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο, και είναι σωστό, ότι σε μία οικογένεια η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη συντηρεί και η τρίτη τα χάνει».
Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι από την πλευρά τους αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα του πατέρα τους να παραχωρήσει συνέντευξη και υποστηρίζουν πως τα όσα δημοσιεύτηκαν είναι κατασκευασμένα από τρίτα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Καλούν, δε,την εφημερίδα να δημοσιεύσει το πλήρες ηχητικό της συνέντευξης.
Η εφημερίδα στην απάντησή της αναφέρει: «Με λύπη μας διαβάζουμε πως τα παιδιά του κ.κ. Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος αμφισβήτησαν τόσο τη δημοσιογραφική μας δεοντολογία όσο και τις προθέσεις μας μιλώντας για "κατασκευασμένη συνέντευξη" που «δόθηκε "με μορφή ήδη συντεταγμένου εγγράφου προς την εφημερίδα, για την οποία δημιουργείται μείζον θέμα". Πληροφορούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο πως: η συνέντευξη έγινε προφορικά, δια ζώσης και μαγνητοφωνήθηκε και φωτογραφήθηκε. Αποσπάσματά της μπορεί ο καθένας να ακούσει στα αναρτημένo αρχείo».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων