Μάτι: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες κτισμάτων που κατεδαφίζονται
Μαρία ΛιλιοπούλουΤην κατεδάφιση 53 κτισμάτων στο Μάτι, τα οποία έχει κριθεί ασύμφορο να επισκευαστούν θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, όπως ορίζει σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Παράλληλα, ορίζεται στεγαστική συνδρομή ύψους έως 150.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες τους, η οποία, πάντως, θα χορηγείται μόνο για τα νομίμως ανεγερθέντα κτίσματα, παρά το γεγονός ότι ως προς τις κατεδαφίσεις δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ νομίμων ή αυθαιρέτων κτισμάτων..
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, το υπουργείο διαπίστωσε πως εξαιτίας της πανδημίας, τόσο οι δήμοι, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο του υπό υλοποίηση έργου. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μη χάνεται άλλος χρόνος, πρότεινε να καθοριστούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ασύμφορα επισκευής.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για παλαιά κτίρια, κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, με πολλές βλάβες οι οποίες αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως επισκευάσιμες, όμως ανάλογα με την έκταση και το κόστος της επισκευής κρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμφέρουσα επιλογή η κατεδάφιση. Να σημειωθεί ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η υποχρέωση κατεδάφισης του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί ως ασύμφορο επισκευής βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των επικινδύνων κτισμάτων.
Στην ευνοϊκή ρύθμιση μάλιστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα και αυθαίρετα κτίσματα, καθώς, όπως επισημαίνεται στην εν λόγω τροπολογία, η κατεδάφιση θα γίνει κατόπιν αίτησης που θα υποβάλει ο ιδιοκτήτης «ανεξάρτητα αν θεωρούνται ως νόμιμες ή αυθαίρετες κατασκευές».
Το κόστος των κατεδαφίσεων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται σε περίπου 250.000 ευρώ και η χρηματοδότηση βαρύνει τον ειδικό λογαριασμό αρωγής πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
Μέχρι σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής από τις φωτιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτίρια, ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Με την τροπολογία το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτής της κατηγορίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες τους από ένα σημαντικό κόστος.
Αφού κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια, η ελληνική πολιτεία θα δώσει στεγαστική συνδρομή το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τ.μ., με ανώτατο όριο μέχρι 150 τμ, ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής εκτιμώντας ότι αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»