Ελλάδα | 30.07.2020 20:03

Κορονοϊός: Μάσκες παντού ακόμη και στα γραφεία ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Προστασία παντού, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο πληθυσμός και να μην διασπαρεί περαιτέρω ο κορονοϊός τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ακόμη υπό έλεγχο, προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας. Γι' αυτό, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε και περισσότερους κλειστούς χώρους που θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα οι πολίτες.

Ο βασικός προβληματισμός, όμως, πλέον της κυβέρνησης είναι - όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr - αν θα πρέπει να οριστεί ως υποχρέωση και η χρήση της μάσκας σε γραφεία. Ήδη, πάντως, υπάρχουν διαμαρτυρίες από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων για τη μάσκα σε κλειστούς εργασιακούς χώρους, δεδομένης της δυσκολίας που θα υπάρχει για το προσωπικό να εργάζεται υπό συνθήκες καύσωνα και φορώντας μάσκα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι περισσότεροι κατεβάζουν τη μάσκα στο πηγούνι, προκειμένου να αποφύγουν την ασφυκτική αίσθηση από τη χρήση της μάσκας.

Και στο γραφείο;

Πάντως, αυτό, πλέον που έχει πέσει για τα καλά στο τραπέζι των κυβερνητικών στελεχών - σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr - είναι σε πρώτη φάση να υπάρξει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και στα γραφεία εταιρειών και άλλων χώρων εργασίας, και σε δεύτερη φάση αν συνεχίσει να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, να γίνει υποχρεωτική. Παρότι οι πιέσεις προς την αντίθεση κατεύθυνση είναι πολλές όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί και αυτό το μέτρο εάν συνεχιστεί η χαλάρωση των πολιτών και τα αυξημένα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Η επιστημονική κοινότητα αλλά και όλοι οι ειδικοί προτείνουμε όπου υπάρχει πιθανότητα συνωστισμού και παρουσίας πολλών ανθρώπων, πρέπει να προφυλασσόμαστε». Γεγονός που σημαίνει βέβαια πως εάν σε έναν χώρο εργασίας συνωστίζονται πολλοί εργαζόμενοι, θα πρέπει να φορούν μάσκα. Αντίστοιχα ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους».

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Την ίδια ώρα, πάντως, επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές ειδικά για τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα θετικά δείγματα του κορονοϊού δεν προέρχονται τελικώς από τους τουρίστες αλλά από την κοινότητα. Κάτι που αποδίδεται στη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα που έχει όμως ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο φόβος των ειδικών αλλά και των Αρχών είναι μην ξεφύγει η κατάσταση εάν συνεχιστεί η χαλάρωση που παρατηρείται. Βέβαια, μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα είναι ελεγχόμενα και γνωστά, ωστόσο οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν. Ο φόβος και πάλι εστιάζεται στους ασυμπτωματικούς, οι οποίοι μπορεί να μη νοσήσουν αλλά θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους πολίτες.  

Οι τρεις περιοχές που φοβίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι περιοχές που προβληματίζουν δεόντως τους αρμόδιους είναι τρεις: το κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίζονται σε τυχαίους ελέγχους παντού πλέον κρούσματα καθώς και δύο περιοχές στα δυτικά προάστια (Ζεφύρι και Λιόσια). Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπισθεί παντού και σχεδόν σε κάθε ενότητα. Από την άλλη φαίνεται ότι και στα δυτικά προάστια υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Γι' αυτό και έχει δοθεί εντολή να γίνονται πυκνοί έλεγχοι αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που οδηγούν στις περιοχές αυτές, ώστε - αν είναι δυνατόν - να εντοπίζονται χωρίς καθυστέρηση πιθανά ύποπτα κρούσματα. Πάντως, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούν στενά τα κρούσματα στην Αττική ώστε αν χρειασθεί να παρέμβουν. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους στο Λεκανοπέδιο βαίνει αυξανόμενος.

Οι τουρίστες

Από την άλλη, παρά τους αρχικούς φόβους πτωτική πορεία δείχνουν οι αριθμοί των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού σε αντίθεση με τον συνολικό αριθμό που δίνει το υπουργείο Υγείας για την Ελλάδα. Τα μέτρα στα χερσαία μας σύνορα φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, καθώς είναι σαφώς μειωμένα την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συνολικά 49 νέα εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες. Τα 32 έφτασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς, τα τέσσερα με πλοίο, ενώ τρία από αυτά ήρθαν από τα χερσαία σύνορα.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα) και στην Αττική, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την 1η Ιουλίου και για 19 ημέρες είχε καταγράψει μόνο ένα εισαγόμενο κρούσμα. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν ακόμη 16 νέα περιστατικά. Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία δεν κατέγραψαν κανένα εισαγόμενο κρούσμα.

Νέα κρούσματα ανά περιφέρεια

16 Αττικής

16 Στερεάς Ελλάδας

7 Ιόνιων Νήσων

6 Κεντρικής Μακεδονίας

6 Κρήτης

5 Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

5 Νοτίου Αιγαίου

2 Δυτικής Ελλάδας

1 Ηπείρου

1 Πελοποννήσου

1 Βορείου Αιγαίου

0 Δυτικής Μακεδονίας

0 Θεσσαλίας

Τα περισσότερα ενεργά εισαγόμενα κρούσματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αττική (26) και ακολουθούν τα Επτάνησα με 12 περιστατικά. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν έρθει από τη Σερβία, ενώ ακολουθούν οι επισκέπτες από τη Ρουμανία. Πάντως τελευταία στη λίστα βρίσκεται η Βρετανία.

Χώρες προέλευσης κρουσμάτων (συνολικά)

80 Σερβία

69 Ρουμανία

68 Βουλγαρία

27 Αλβανία

9 Βρετανία

Αλκιβιάδης ΒατόπουλοςΚορονοϊόςμάσκαΝίκος Χαρδαλιάςγραφεία