Ελλάδα | 31.07.2020 11:03

Κορονοϊός: Οι τρεις περιοχές στην Αττική που τρομάζουν - Ασφυξία στα Μέσα Μεταφοράς

Newsroom

Ο σταθερός διψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση, υγειονομική Επιτροπή και λοιμωξιολόγους, που επιθυμούν να προλάβουν μεγαλύτερη διασπορά. Το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ από τον Μάρτιο με 65 συνολικά κρούσματα που καταγράφηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου χτύπησε το καμπανάκι και ουσιαστικά έδειξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις καθώς από τις 21 Ιουλίου η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται και πάλι ανησυχητική.

Το παράδειγμα του Βελιγραδίου, που μέσα σε μία εβδομάδα τα 20 κρούσματα έγιναν 100, είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι. Πιο έντονος είναι βέβαια ο προβληματισμός για τα αστικά κέντρα και ειδικά για την Αττική.

Οι τρεις περιοχές που φοβίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι περιοχές που προβληματίζουν δεόντως τους αρμόδιους είναι τρεις: το κέντρο της Αθήνας όπου εντοπίζονται σε τυχαίους ελέγχους παντού πλέον κρούσματα, καθώς και δύο περιοχές στα δυτικά προάστια (Ζεφύρι και Ανω Λιόσια). Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας μεμονωμένα κρούσματα έχουν εντοπισθεί παντού και σχεδόν σε κάθε ενότητα. Από την άλλη φαίνεται ότι και στα δυτικά προάστια υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Γι' αυτό και έχει δοθεί εντολή να γίνονται πυκνοί έλεγχοι αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που οδηγούν στις περιοχές αυτές, ώστε - αν είναι δυνατόν - να εντοπίζονται χωρίς καθυστέρηση πιθανά ύποπτα κρούσματα. Πάντως, οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούν στενά τα κρούσματα στην Αττική ώστε αν χρειασθεί να παρέμβουν. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους στο Λεκανοπέδιο βαίνει αυξανόμενος.

Οι τουρίστες

Από την άλλη, παρά τους αρχικούς φόβους πτωτική πορεία δείχνουν οι αριθμοί των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού σε αντίθεση με τον συνολικό αριθμό που δίνει το υπουργείο Υγείας για την Ελλάδα. Τα μέτρα στα χερσαία μας σύνορα φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, καθώς είναι σαφώς μειωμένα την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συνολικά 49 νέα εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες. Τα 32 έφτασαν στην Ελλάδα αεροπορικώς, τα τέσσερα με πλοίο, ενώ τρία από αυτά ήρθαν από τα χερσαία σύνορα.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα) και στην Αττική, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την 1η Ιουλίου και για 19 ημέρες είχε καταγράψει μόνο ένα εισαγόμενο κρούσμα. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν ακόμη 16 νέα περιστατικά. Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία δεν κατέγραψαν κανένα εισαγόμενο κρούσμα.

Συνθήκες ασφυξίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας

Εξάλλου, με συνθήκες απόλυτου συνωστισμού εκτελούνται τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς το ανώτατο όριο πληρότητας του 65% σπανιότατα τηρείται ενώ από αυτήν την εβδομάδα ισχύουν και τα θερινά προγράμματα μειωμένων δρομολογίων τόσο στα οδικά μέσα όσο και σε αυτά της σταθερής τροχιάς.

Κι ενώ η κυβέρνηση - θορυβημένη από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων κορονοϊού επανέφερε από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια σειρά από καταστήματα και εσωτερικούς χώρους, στο εσωτερικό λεωφορείωντρόλεϊ και μετρό επικρατεί πλέον το αδιαχώρητο, αφού τα δρομολόγια έχουν αραιώσει σημαντικά, ενώ αρκετοί επιβάτες επιμένουν να μην φορούν προστατευτική μάσκα.

Πολλοί είναι οι επιβάτες που αναρωτιούνται εάν φέτος δεδομένης της πανδημίας του κορονοιού θα έπρεπε να εφαρμοστεί το θερινό πρόγραμμα. Ωστόσο, χωρίς αυτό κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορούσε να πάρει καλοκαιρινή άδεια δεδομένου ότι το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας λειτουργεί πλέον με μηδενικές εφεδρείες τόσο σε οχήματα και συρμούς όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η προσθήκη των τριών νέων σταθμών στη γραμμή 3 του μετρό έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα δεδομένου ότι η χρονοαπόσταση και κατά συνέπεια η αναμονή στις αποβάθρες για την εξυπηρέτησή τους είναι η διπλάσια συγκριτικά με τους υπόλοιπους σταθμούς της γραμμής 3, καθώς στη Νίκαια τερματίζει αυτή τη στιγμή ο ένας στους δύο συρμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σήμερα η συχνότητα δρομολογίων στη γραμμή 1, δηλαδή στον πρώην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναι 10.30 λεπτά από τις 5.30 το πρωί έως τις 23:30 και 15 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες.

Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό η χρονοαπόσταση είναι ήδη στα 7 λεπτά από τις 6.30 το πρωί έως τις 22:00 και 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες τις καθημερινές και ακόμα πιο μειωμένη τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, το διάστημα μεταξύ της άφιξης δύο συρμών στους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) είναι διπλάσιο και έχει αυξηθεί στα 14 λεπτά! Στο τραμ οι χρονοαποστάσεις κυμαίνονται από 8 έως 10 λεπτά ανάλογα με την ώρα.

Παρά το γεγονός ότι η ΣΤΑΣΥ εφάρμοσε το θερινό πρόγραμμα 12 ημέρες αργότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, αυτό έως τώρα είχε απλώς ως αποτέλεσμα τη χρονική μετατόπιση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή και το όριο του 65% ανά συρμό συχνά δεν εφαρμόζεται τις ώρες αιχμής, οπότε και η κίνηση είναι αυξημένη.

Τα κρούσματα της Πέμπτης 30/07

Στα 65 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1.250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την ίδια ώρα επτά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. Μία (14.3%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων

δεκαεπτά (17) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
ένα (1κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας. 

Μέσα Μαζικής ΜεταφοράςΑττικήΚορονοϊόςκρούσματα