Ελλάδα | 01.08.2020 15:42

Κορονοϊός: Συναγερμός στα αστικά κέντρα και σαρωτικοί έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων

Newsroom

Το καμπανάκι που χτύπησε την Παρασκευή στη χώρα μας με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να φτάνει τον αριθμό 78, με τα 42 από αυτά να είναι σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχει θέσει σε συναγερμό το κράτος και όλες του τις Αρχές. Εκτός από την ατομική ευθύνη η Κυβέρνηση ποντάρει πλέον και στους ελέγχους από πλευράς της οι οποίοι είναι από το πρωί σαρωτικοί στα αστικά κέντρα, όπου εντοπίζεται άλλωστε και το πιο μεγάλο πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού. Εκτός από τους ελέγχους πλήθος είναι πλέον και τα πρόστιμα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όσοι δεν πειθαρχούν στα νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του ιού.

Όπως είναι φανερό και από τα ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του OPEN TV, από το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ξεχυθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της συμπρωτεύουσας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες εντοπίστηκαν τρία μπλόκα στην Πλατείας Αττικής στη Λιοσίων και στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου, με τους αστυνομικούς να ελέγχουν επιβάτες ΜΜΜ και οδηγούς ταξί. Στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει μέσα σε τρεις ημέρες 62 πρόστιμα για παραβάσεις κυρίως σε καταστήματα.

Τα πρόστιμα

Πρόστιμα επιβάλλονται από το πρωί του Σαββάτου, 01/08, σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την προσπάθεια της μη διασποράς του κορονοϊού.

Αλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, ύστερα από την τελευταία αύξηση ρεκόρ των 78 νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει τα νέα πρόστιμα για τα καταστήματα που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας.

Πρόκειται λοιπόν, για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).

Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ:

  • ενιαιοποιεί και εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις
  • τιμωρεί όσους είναι υπότροποι

Τα έκτακτα μέτρα

Εκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τα 78 νέα κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι τα εξής: 

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους - συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών- εκτός από τους χώρους εστίασης από 1η Αυγούστου έως και 31 Αυγούστου
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες 
  • Από 1η έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία
  • Απαγορεύεται η επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία έως τις 15 Αυγούστου
  • Όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών
  • Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης - Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής χρήσης του χώρου σε τραπεζοκαθίσματα
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες και σε άλλα μέρη
  • Παρατείνεται έως τις 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
  • Από 1η έως 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων
  • Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών
  • Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορονοϊού.

θάνατοιΚορονοϊόςκρούσματαΝίκος ΧαρδαλιάςπρόστιμαΕΟΔΥμάσκα