Ελλάδα|09.08.2020 17:11

Εύβοια: Ο δορυφόρος Meteosat-11 «είδε» την καταστροφική καταιγίδα

Newsroom

Τα ύψη των νεφών της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια τη νύχτα του Σαββάτου, ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από μείον 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αποκαλύπτουν οι εικόνες που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, μετά την επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγόριθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Το σύστημα της κακοκαιρίας διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από πέντε ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

Ετσι, βιβλική καταστροφή σημειώθηκε στην Εύβοια, όπου τόνοι λάσπης και φερτών υλικών, κατέβηκαν με μανία τις πλαγιές του όρους Δίρφυς, πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους, σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, πέντε ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους κι ενός βρέφους. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εύρεση δύο ακόμα αγνοούμενων. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές, σε Λήλαντα, Βασιλικό, Ψαχνά

Η σφοδρότητα με την οποία έπληξε η φονική καταιγίδα την Εύβοια αποτυπώνεται και στα στοιχεία των μετεωρολογικών μετρήσεων, όπου μεταξύ άλλων καταγράφηκαν 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε λιγότερο από 8 ώρες, όπως ανέφερε και ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέρχος Μαρουσάκης. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας». Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. 

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις ανωτέρω νομούς, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

πλημμύρεςΕύβοια