Μήνυμα στρατιωτικής πυγμής από Ελλάδα - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς Τουρκία
NewsroomΑπό αεροπορική συνεργασία η άσκηση Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξελίσσεται σε αεροναυτική, με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας -που παραμένουν νότια της Κρήτης- να λαμβάνουν και αυτά μέρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες τους hellasjournal.gr ο κλάδος Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπό τις κατευθύνσεις του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έχει «σηκώσει μανίκια» και μαζί με τα Επιτελεία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού σχεδιάζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Και τη στιγμή όπου ο Τουρκικός στόλος παραμένει αναπτυγμένος στο Αιγαίο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δείχνει με κάθε τρόπο ότι πρώτον έχει την στρατηγική να παραμένει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου μη παρασυρόμενη, να φρουρεί τις σύγχρονες Θερμοπύλες και δεύτερον να έχει την ικανότητα να υλοποιεί ταυτόχρονα ασκήσεις με σημαντικούς συμμάχους οι οποίοι μάλιστα αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας.
Τα Ελληνικά πληρώματα που βρίσκονται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, μετά την Ελληνογαλλική άσκηση λαμβάνουν νέες εντολές για το επόμενο στάδιο που είναι η συμμετοχή τους στη νέα άσκηση Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μάλιστα η σχεδίαση των ασκήσεων περιλαμβάνει περιοχές δυτικά αλλά και ανατολικά της Κρήτης, εκεί δηλαδή όπου μέχρι την Κυριακή βρίσκεται στον παράνομο πλου του, το ερευνητικό Oruc Reis.
Την Κυριακή αεροσκάφος C-17 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θ’ αποβιβάσει στη Σούδα μέσα και προσωπικό της Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα υποστηρίξουν τα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 60 που θα τροχοδρομήσουν 24 ώρες μετά, την Δευτέρα στον διάδρομο προσγείωσης της 115 Πτέρυγας Μάχης.
Τα Ελληνικά F-16 Block 52 plus, ήδη είναι έτοιμα, τα Κρητικά «γεράκια» της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα είναι εν αναμονή του τετ α τετ τόσο στο έδαφος και τον αέρα με τους αεροπόρους των ΗΑΕ, οι οποίοι βρέθηκαν τελευταία φορά στην Ελλάδα το 2009 στην διεθνούς φήμης άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, «Ηνίοχος».
Και την στιγμή που στον αέρα η συνεργασία θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην θάλασσα οι προχωρητικοί ελιγμοί, η ανταλλαγή της τακτικής εικόνας από την θάλασσα στον αέρα και αντίθετα, οι επικοινωνίες, ο κοινός επιχειρησιακός σχεδιασμός, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα της συνεργασίας των πλοίων του στόλου με τα Ελληνικά και Αραβικά F-16.
Στόχος και των δυο Γενικών Επιτελείων είναι να προαχθεί το επίπεδο της κοινής επιχειρησιακής ετοιμότητας, η κοινή αντίληψη ενός μαχητικού πνεύματος και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Την ίδια στιγμή η εντολή προς τον Ελληνικό στόλο είναι ότι οι πάντες να παραμένουν στη θέση τους διότι μπορεί το ερευνητικό Oruc Reis να ρίχνει αυλαία στις παράνομες έρευνες, αλλά μέχρις ότου τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από τη Μεσόγειο και το Αρχιπέλαγος, η ύψιστη επιφυλακή παραμένει ως έχει.
Πάντως όσο και να επιχειρεί η Τουρκία την έμπρακτη αμφισβήτηση της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε επιχειρησιακό επίπεδο έχει υποστεί με ήπιο τρόπο συντριπτική ήττα από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έδειξαν με πολλαπλούς τρόπους την αξία τους και τ’ αποτελέσματα της διαρκούς επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων