Ελλάδα|03.09.2020 07:58

Κορονοϊός: Εφιάλτης στα γηροκομεία - Μεγάλη ανησυχία για την Αττική

Newsroom

Ο κορονοϊός θερίζει στα γηροκομεία. Αυτό που φοβούνταν όλοι, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, να μην επεκταθεί, δηλαδή, ο κορονοϊός στους οίκους ευγηρίας, εκεί που ζουν ηλικιωμένοι, δυστυχώς, έχει γίνει πραγματικότητα. Μόνο από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, οι ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους - στη μάχη τους με τον κορονοϊό - ανέρχονται σε 21 άτομα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σε γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν θετικά στον ιό τουλάχιστον 19 άτομα. Αυτό έθεσε σε άμεσο συναγερμό τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και γι' αυτό έσπευσαν αμέσως στο γηροκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την κατάσταση αλλά και να λάβουν έκτακτα μέτρα, με σκοπό να αποφευχθεί ό,τι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Γι' αυτό και αποφασίστηκε εκτάκτως αργά το βράδυ της Τετάρτης το συγκεκριμένο γηροκομείο στο Μαρούσι να μπει σε καραντίνα.

Οι ελληνικές Αρχές φοβούνταν από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, τη μετάδοση του ιού στους ηλικιωμένους. Γνώριζαν τι είχε συμβεί στη Γαλλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομεία, είχαν χάσει τη ζωή τους με τους υπευθύνους των γηροκομείων να καταγγέλλουν απουσία οικονομικής ενίσχυσης, εξοπλισμού και προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση - μπροστά στον κίνδυνο τα γηροκομεία να μετατραπούν σε εφιάλτη - έλαβε έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και για να προστατεύσει κυρίως τη ζωή των ηλικιωμένων. 

Τουλάχιστον 19 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στο Μαρούσι

Σε γηροκομείο στο Μαρούσι εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα 19 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στο Μαρούσι ήταν - σχεδόν όλα - ασυμπτωματικά. Συγγενείς των ηλικιωμένων έμαθαν ότι οι ηλικιωμένοι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Μάλιστα, οκτώ από τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί στην κλινική Παμμακάριστο ενώ οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Οι συγγενείς των τροφίμων έχουν ενημερωθεί ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Μάλιστα, στο γηροκομείο στο Μαρούσι μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Στον ΕΟΔΥ, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση καθώς το τίμημα ήταν ιδιαίτερα βαρύ από τον κορονοϊό στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, από όπου μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 21 ηλικιωμένοι, με τελευταίο θύμα του κορονοϊού έναν 81χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. 

Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Λινού: «Στα γηροκομεία να λειτουργούμε σαν να είμαστε στην εντατική»

Για την κατάσταση στα γηροκομεία, με δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», αναφέρει η κυρία Λινού.

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι' αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους», ξεκαθαρίζει.

Τα μέτρα για τα γηροκομεία

Σειρά νέων μέτρων για τα γηροκομεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τα έκτακτα μέτρα για τα γηροκομεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι είναι τα εξής: 

Το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου για τα γηροκομεία λόγω κορονοϊού περιλαμβάνουν τρεις άξονες:

Άξονας πρώτος: Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας

  • Επικαιροποιούμε τους κανόνες γενικής λειτουργίας μονάδων. Ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπονται:
  • Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων σε μονάδες
  • Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους.
  • Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε χωριστά στο δωμάτιο, εφ’ όσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις

Θα προβλέπεται επίσης:

  • Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
  • Η σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μια μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος​​​​​​
  • Διαμορφώνουμε ειδικού πρωτοκόλλου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία.

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα όπως:

  • Υποχρεωτικό έλεγχο για κορωνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες
  • Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπουμε αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε με τον ΕΟΔΥ
  • Καθιερώνουμε ειδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων.
  • Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού:
  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων
  • Τεστ κορονοϊού δειγματοληπτικά
  • Υποχρεωτικό test στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία μετά από άδεια

Προβαίνουμε επίσης στη

  • Σύνταξη Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, όπου επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμη και εκτός των δομών και η χρήση προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες) σε όλες τις δραστηριότητές του.
  • Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα αναρτηθεί στις αντίστοιχες ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ και των Περιφερειών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνουμε να καλύψουμε το κόστος για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ηλικιωμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές.

Αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον κόπο καθώς και τον κίνδυνο που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των μονάδων και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο καθημερινό τους έργο.

Άξονας δεύτερος: Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες

 Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας.  

Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, προχωράμε και στην αύξηση των προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν πρώτα από όλα προληπτικό χαρακτήρα, είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας ελαστικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Άξονας τρίτος: Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε.

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

Στο μεταξύ, εκτός από τον φόβο που επικρατεί για τα γηροκομεία (με δεδομένη την περίπτωση του Ασβεστοχωρίου) πονοκέφαλο προκαλεί και στην κυβέρνηση η διασπορά του ιού στην Αττική. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι στη χώρα μας έχουν ζητήσει επιτακτικά από τους πολίτες να επιστρέψουν άμεσα από τις διακοπές τους και να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές (ειδικά με ηλικιωμένους) γιατί όλοι θεωρούνται «σιωπηλοί φορείς» του ιού. Αυτό που, μάλιστα, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας δεν υποχωρούν (μόνο την Τετάρτη είχαμε 233 από τα 207 που καταγράφηκαν μία ημέρα νωρίτερα) και τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Αττική. 

Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού την Τετάρτη

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 17 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Δράμας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Χίου
  • 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
γηροκομείαΕΟΔΥΑσβεστοχώριΝίκος ΧαρδαλιάςΚορονοϊός