Ελλάδα | 08.09.2020 14:36

Κορονοϊός: Βραδυφλεγής υγειονομική βόμβα η Μόρια - Στα 17 τα θετικά κρούσματα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Οι φόβοι γιατρών, άλλων εθελοντών αλλά και κατοίκων της Λέσβου ότι αποτελεί βραδυφλεγής βόμβα αναφορικά με τον κορονοϊό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, καθώς και η «ζούγκλα» σκηνών και παραπηγμάτων στους ελαιώνες γύρω από αυτό, με τους περίπου 13.000 διαμένοντες υπό πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται.

Μετά το πρώτο θετικό στον ιό κρούσμα που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 40χρονο Σομαλό πρόσφυγα και τη λήψη χιλιάδων δειγμάτων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αποδεικνύεται ότι τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά στον καταυλισμό. Σε μία περιοχή, όπου λόγω των συνθηκών διαβίωσης, είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις και να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής.

Αυτό, άλλωστε, το έχουν επισημάνει κατά καιρούς ειδικοί και κυρίως υγειονομικοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είχαν αναφέρει στο ethnos.gr την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και την περασμένη άνοιξη εκπρόσωποι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Οι τελευταίοι έκαναν λόγο για δεκάδες άτομα που παίρνουν νερό από την ίδια βρύση, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες και ντουζιέρες, αναγκάζονται να στοιβάζονται σε περιορισμένους χώρους και ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις. 

Μάλιστα, η οργάνωση είχε υποστηρίξει ότι όχι μόνο δε θα προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια απέναντι στον κορονοϊό η 14ημερη καραντίνα που επιβλήθηκε στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά, στον αντίποδα, θα ενισχύσει την περαιτέρω διάδοση του ιού μέσα σε αυτόν με μεγάλα θύματα τα τουλάχιστον 200 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και διαμένουν μέσα και γύρω από το ΚΥΤ.

Ηδη 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα - Φόβοι για περισσότερα

Στα 17 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα στον καταυλισμό της Μόρια μέσα σε πολύ λίγες μέρες, ενώ κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός σύντομα θα αυξηθεί, μια και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα αποτελέσματα όλων των δειγμάτων που πήρε από την περιοχή ο ΕΟΔΥ.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου θετικού στον κορονοϊό κρούσματος την περασμένη Τετάρτη σε 40χρονο Σομαλό που διέμενε στη Μόρια, ο ΕΟΔΥ επέβαλε 14ημερη καραντίνα στον καταυλισμό και προχώρησε στη λήψη περίπου 2.000 δειγμάτων από διαμένοντες σε αυτόν την Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 1.600 δείγματα και εντοπίστηκαν 17 θετικά στον ιό κρούσματα. Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ.

ΚΥΤκρούσματαΜόριαπρόσφυγεςΚορονοϊός