Ανοιγμα σχολείων: Πλέξιγκλας στα θρανία και θερμικές πύλες εισόδου - Τι θα γίνει με τα κρούσματα
NewsroomΤην ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, θα χτυπήσει για πρώτη φορά το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς ιδιαίτερης, αφού η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού επιβάλλουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε τα μαθήματα να γίνονται με πρωταρχικό κανόνα την ασφάλεια των μαθητών.
Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε τα σχολεία και οι συνθήκες μέσα σε αυτά, να είναι καθ’ όλα έτοιμα και απολύτως εναρμονισμένα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του υπουργείου Παιδείας. Κάποιοι δήμαρχοι προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα, στην προσπάθειά τους να δώσουν ουσιαστικές λύσεις σε επιμέρους προβλήματα, ώστε να πετύχουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό προστασίας και ασφάλειας.
Πλέξιγκλας στα σχολεία
Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξι γκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το υλικό είναι επενδυμένο και στις τέσσερις πλευρές του με ξύλο θαλάσσης και χωρίς γωνίες, για λόγους περαιτέρω ασφάλειας και σταθερότητας. Η τοποθέτηση έχει προβλεφθεί να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην «πληγωθούν» οι επιφάνειες των θρανίων και να αφαιρείται μετά τη χρήση του χωρίς ζημίες.
Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παντού αυτοκόλλητα για οδηγίες και για τις αποστάσεις και φυσικά έχουν γίνει οι απολυμάνσεις και έχουν εφοδιαστεί οι σχολικές μονάδες με αντισηπτικά, μαντηλάκια και είδη καθαριότητας.
«Στο πλαίσιο του αισθήματος ευθύνης που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και κυρίως τα παιδιά, που αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας, πήραμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα έχει ορίσει η κυβέρνηση, για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι και μια συνέχεια των προηγούμενων μέτρων, που είχαμε πάρει όταν άνοιξαν πάλι τα σχολεία την περίοδο του Μαΐου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρνούς και εξηγεί:
«Στα δημοτικά σχολεία, επειδή εκτιμήσαμε ως δήμος με την Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που έχουμε, πως είναι πολύ δύσκολο τα μικρά παιδιά να στοιχηθούν και επειδή στις τάξεις μας θα βρίσκονται 22 παιδιά σε περίπου 30 τ.μ., αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε ένα διαχωριστικό πλαίσιο με πλέξιγκλας, για τις περιπτώσεις όπου δύο παιδιά θα κάθονται στο ίδιο θρανίο. Αυτό θα γίνει και στα έξι Δημοτικά σχολεία που έχει ο δήμος μας στη Ραφήνα και στο Πικέρμι. Τα πλέξι γκλας έχουν διαφάνεια, οπότε δεν χάνεται η οπτική επαφή μεταξύ των μαθητών, είναι επενδυμένα στις τέσσερις πλευρές τους με ξύλινο πλαίσιο και με στρογγυλεμένες τις άκρες, όχι με γωνίες, ώστε να μην είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς, ενώ η τοποθέτησή τους έχει προβλεφθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ‘πληγωθούν’ οι επιφάνειες των θρανίων και να μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς ζημιές.
Δεν διαχωρίζει μόνο το θρανίο και τον χώρο της μαθητικής εργασίας, αλλά διαχωρίζει και τον χώρο που κάθονται οι μαθητές. Οπότε πετυχαίνουμε, πρώτον τους κανόνες ασφάλειας για την καθημερινή χρήση και κατά δεύτερον το να προσφέρει μια αποσυμπίεση και στον μαθητή και στον δάσκαλο για την ξαφνική στιγμή που ένα παιδάκι μπορεί να αφαιρέσει τη μάσκα».
Και για τις θερμικές πύλες αναφέρει: «Επιπρόσθετα έχουμε τοποθετήσει σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θερμικές πύλες εισόδου, ώστε οι μαθητές μπαίνοντας να προκύπτει μια άποψη για την κατάσταση της υγείας τους εκείνη τη χρονική στιγμή. Η συνεργασία με τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους είναι άριστη και αποδέχθηκαν θετικά αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου λέει: «Νομίζω ότι καλώς ξεκινούν τα σχολεία. Υπάρχει βέβαια ένας φόβος από τους γονείς, το είδαμε αυτό στους παιδικούς σταθμούς όταν άνοιξαν την 1η Σεπτέμβρη, όπου υπήρξε μια μικρότερη προσέλευση από αυτή που έπρεπε να υπάρχει. Από εκεί και πέρα, εμείς από αντισηπτικά και μαντηλάκια είμαστε έτοιμοι, τα αυτοκόλλητα προειδοποιητικά είναι έτοιμα και αυτά, έχουν γίνει οι απολυμάνσεις, έχουμε συμβάσεις για απολυμάνσεις ολόκληρη τη χρονιά των σχολικών μονάδων και ως προς την καθαριότητα, είμαστε ο δήμος που ολοκλήρωσε πρώτος σε όλη την Ελλάδα την πρόσληψη καθαριστριών, με τον νέο τρόπο που υπέδειξε το υπουργείο Εσωτερικών, οπότε υπάρχει επάρκεια προσωπικού καθαριότητας και έχουμε κάνει σύμβαση για επιπρόσθετη καθαριότητα όπου απαιτηθεί. Και αν δεν προλάβει το Υπουργείο, θα έρθουμε εμείς σαν ομπρέλα να δώσουμε μάσκες στους μαθητές, ώστε να γίνει το ξεκίνημα.».
Τέλος, για το αν ως δήμαρχος, αλλά και ως εκπαιδευτικός που διετέλεσε επί σειρά ετών, αισθάνεται ότι υπάρχει λόγω της συγκυρίας, μια φυσιολογική ανησυχία στους γονείς, απάντησε: «Η ανησυχία δεν είναι κάτι που μπαίνει μέσα σε ένα πλαίσιο. Ανησυχία υπάρχει, ανησυχώ κι εγώ ο ίδιος. Όμως, η κοινωνία λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί. Οι γονείς μάς εκφράζουν διαρκώς αυτές τις ανησυχίες κι εγώ, που εκτός από δήμαρχος είμαι και εκπαιδευτικός, έχω μια επιπλέον ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι. Λειτουργώ χρόνια σε αυτόν τον τομέα και αντιλαμβάνομαι πλήρως πως το να πάρουν οι γονείς τα παιδιά τους ασφαλή πίσω στο σπίτι τους, είναι πιο σημαντικό ακόμη και από την εκπαιδευτική διαδικασία. Επομένως προσπαθούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας. Δεν μπορούμε φυσικά να το εξασφαλίσουμε στον απόλυτο βαθμό, όμως γι’ αυτό παίρνουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα, που ενισχύουν και ψυχολογικά το αίσθημα ασφάλειας των γονιών».
Και καταλήγει: «Είμαστε πανέτοιμοι και πιστεύω ότι ξεκινάμε με θετικές προϋποθέσεις».
Κεραμέως: Όποιος δε φοράει μάσκα δεν θα εισέλθει στο σχολείο
H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ήταν σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη και μίλησε για την ώρα προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και για το πώς θα γίνουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας τα παιδιά πρέπει να είναι στο σχολείο στις 8:15 για τον αγιασμό, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι όποιος δε φοράει μάσκα δε θα εισέλθει στο σχολείο. Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι θα γίνουν τηλεμαθήματα και θα σχηματιστούν διαδικτυακά τμήματα για μαθητές ή εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα γίνουν νέες προσλήψεις και αναφέρθηκε και στις διευκρινίσεις που δόθηκαν την Παρασκευή όσον αφορά τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, λέγοντας πως αν εμφανιστεί κρούσμα σε σχολείο, θα κλείνει το τμήμα του μαθητή. Όσον αφορά στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, υπογράμμισε ότι οι ομάδες έως 50 άτομα θα γίνονται δια ζώσης, ενώ σε ομάδες άνω των 50 ατόμων τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.
Αντιδρά η ΟΛΜΕ: Θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί
Σύγχυση έχει προκαλέσει το θέμα της ώρας προσέλευσης των μαθητών στοα σχολεία για το πρώτο κουδούνι. Για το θέμα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επέμεινε ότι τα σχολεία ξεκινάνε τη Δευτέρα το πρωί, ως είθισται κανονικά στις 8:15. «Υπάρχει πρόβλεψη, όπως είχαμε εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό, την πρώτη μέρα σε ένα βαθμό να εστιάσουν οι εκπαιδευτικοί χωρίς να γίνει μάθημα, αλλά στη σημασία των μέτρων προστασίας και πρόληψης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν λάβει πολλές ενημερωτικές οδηγίες, άρα θα γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά και κατά τα λοιπά θα ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες διανομής βιβλίων, ωρολόγια προγράμματα, αγιασμός και δεν θα γίνει μάθημα εκείνη την ημέρα» ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων. Οι διευθυντές των σχολείων έπρεπε να αλλάξουν τον προγραμματισμό και να ενημερώσουν εκ νέου τους γονείς, ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν τροποποιήσει - τουλάχιστον ακόμα - τις αρχικές αποφάσεις για την ώρα προσέλευσης των μαθητών.
Για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θόδωρο Τσούχλο, ο οποίος δήλωσε στον Realfm: «Την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ είχε κανονιστεί το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία, να γίνουν αγιασμοί και να υπάρχει ένας προγραμματισμός για την πρώτη ημέρα, η γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έστειλε οδηγία να εμφανιστούν όλα παιδιά από τις 8.15 το πρωί . Πρωτάκουστο δηλαδή. Έγινε ερώτηση στην υπουργό και η υπουργός κατ’ουσίαν κάλυψε τη γραμματέα. Δεν θα πάνε 8.15».
«Έχω μιλήσει με πολλά σχολεία και οι διευθυντές θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν ορίσει. Είναι παράλογο, όταν έχουν σταλεί email στους γονείς , όταν έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι γονείς, όταν γνωρίζουν όλοι ότι το ένα τμήμα θα πάει στις 8.30, το άλλο στις 9.30... Συν ότι όπως ξέρετε οι ιερείς μέχρι κάποια ώρα θα βρίσκονται στις υπηρεσίες τους, γι’ αυτό οι αγιασμοί θα γίνουν μετά τις 11. Αυτά είναι πράγματα στη θεωρία, στην πράξη οι διευθυντές θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει εδώ και μέρες» πρόσθεσε.
Σε ποιες περιοχές δεν ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα
Mε απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση τα σχολεία δεν θα ανοίξουν λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Μυτιλήνης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτων μέτρων σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς. Τα μέτρα, όπως εξήγησε, κρίθηκαν αναγκαία καθώς καταγράφεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων που είναι διάσπαρτα στις περιοχές. Από την Παρασκευή οι εν λόγω περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, στην Πέλλα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τελικά με τους μαθητές να φορούν μάσκες, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. «Τα σχολεία του νομού Πέλλας θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα. Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων θα γίνεται μόνο όποτε και όπου κριθεί αναγκαίο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που έχουν εκδοθεί», δήλωσε ο διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Την Παρασκευή, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Έδεσσας, Πέλλας, Αλμωπίας, Σκύδρας) έπειτα από σύσκεψη στη Σκύδρα εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού […] συναποφάσισαν την αναστολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κατά τρεις ημέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020».
Η απόφαση των δημάρχων στηρίχθηκε στη νομοθεσία που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίζουν αναστολή της λειτουργίας σχολικών μονάδων έως τρεις ημέρες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Όμως, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ως μέτρο για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού αρμόδια να συναποφασίζουν είναι -σύμφωνα με τον νόμο- τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας και η περίπτωση που επικαλούνται οι δήμαρχοι δεν εμπίπτει στις «έκτακτες ανάγκες», σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020 (ΦΕΚ 42/Α/25.02.2020).
Ο κ. Κόπτσης κάλεσε τους διευθυντές εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Πέλλας να ενημερώσουν σχετικά τους δημάρχους ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να γίνει κανονικά, τη Δευτέρα. Παρέπεμψε, δε, και στην ανακοίνωση της 28ης Φεβρουαρίου 2020, που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σύμφωνα με την οποία «κατόπιν ερωτημάτων από πολλούς Δήμους, διευκρινίζεται ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού, λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο με Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού».
Σε ποιες περιπτώσεις θα κλείνουν τα σχολεία
Υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των ειδικών, πάνω από τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός της ίδιας σχολικής μονάδας -και εφόσον δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους- μέσα σε χρονικό διάστημα 14 ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του σχολείου.
Τα παραπάνω αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στην ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας, από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία παρουσίασε το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν τα σχολεία:
- Σε κάθε σχολική μονάδα θα υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.
- Συγκροτείται ομάδα κρούσης, από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, που θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περιφερειακούς διευθυντές και τους διευθυντές Εκπαίδευσης σχετικά με τη διαχείριση των σχολικών μονάδων την περίοδο της πανδημίας.
- Ο υπεύθυνος για τα κρούσματα θα έχει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid 19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή κάποιος εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό (σ.σ.: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αοσμία ή γαστρεντερικά προβλήματα) θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.
- Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντος ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Αν το τεστ βγει θετικό, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες, κι εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει.
- Μεταξύ των εργασιών του υπευθύνου για τον κορονοϊό του κάθε σχολείου είναι και η εκτίμηση κινδύνου για κάποιο κρούσμα που θα εμφανιστεί και η καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών. Στενές επαφές θεωρούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
- Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
- Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (σ.σ.: δεν είναι αδέλφια, δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός ενός χρονικού περιθωρίου 14 ημερών, θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων