Ελλάδα | 21.09.2020 10:40

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον «νέο Κορυδαλλό» - Πού θα χτιστεί

Newsroom

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του «νέου Κορυδαλλού», του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου (ΔΣΣΑ), αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κ. Νικολάου, «στα τέλη του 2021 θα έχει μπει στην τελική της φάση η κατασκευή του «νέου Κορυδαλλού» στον Ασπρόπυργο, σε μια φυλακή με 12 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων, που θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων», αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανατίναξη των κτιρίων της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ για να μπουν πλέον οι μπουλντόζες».

Η Γενική Γραμματεία προχωρεί σε αναδιανομή των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ετσι λοιπόν η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα γίνει αυστηρά για υπόδικους και έτσι έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων δεν θα ξεπερνά τους 1.000, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει στους 2.700. Επιπλέον στις φυλακές Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα. Και όλα αυτά ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι 26 από τις 34 συνολικά φυλακές της χώρας είναι αυθαίρετα κτίσματα και εμποδίζονται εργασίες ανακαίνισης και βελτίωσης των υποδομών. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει σχετική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» για τη σχετική νομιμοποίηση των... αυθαίρετων φυλακών, αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν επισκευές, συντηρήσεις και τεχνικοί έλεγχοι που ήταν ανέφικτοι.

Παράλληλα, η κυρία Νικολάου μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται τον τελευταίο καιρό στις ελληνικές φυλακές. Όπως τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» δίνονται διαδοχικές εντολές - σε συνεργασία και με άλλους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη - για ελέγχους (ημερήσιους τακτικούς ή έκτακτους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.) σε σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με συχνότητα περίπου 900 κάθε μήνα. Δηλαδή περίπου 30 έρευνες σε φυλακές κάθε ημέρα!».

Η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής αποδίδει αυτούς τους πυκνούς καθημερινούς ελέγχους στη συνεργασία που έχει με τους υπευθύνους των φυλακών και στη ροή πληροφοριών που υπάρχει πλέον στη Γραμματεία, αφού ενθαρρύνονται υπάλληλοι αλλά και κρατούμενοι να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας και να καταγγείλουν παρανομίες και μεθοδεύσεις εντός των φυλακών. Κάτι που επιτρέπει διαρκείς στοχευμένους ελέγχους σαν αυτούς των τελευταίων ημερών δίνοντας καλή εικόνα και πλήρη «χαρτογράφηση» όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επίσης θεωρεί ότι υπάρχει συρρίκνωση του οργανωμένου εγκλήματος και της ασυδοσίας στις ελληνικές φυλακές κατά 50% σε σχέση με όσα συνέβαιναν πριν από έναν περίπου χρόνο.

Δηλώνοντας «έως εδώ η ανομία στα σωφρονιστικά καταστήματα», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι εκατοντάδες ημιτελείς εσωτερικές έρευνες - ΕΔΕ - που πραγματοποιούνται στις φυλακές για τυχόν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων στις εισαγωγές ναρκωτικών, όπλων, κινητών εντός των φυλακών. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες, να παραμένει η ατιμωρησία, αλλά και να παρατείνεται η εισαγωγή παράνομων αντικειμένων στις φυλακές.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην περίπτωση της εισαγωγής των δύο όπλων στην Κέρκυρα, αλλά και της ποσότητας ναρκωτικών που βρέθηκαν θαμμένα στο προαύλιο της Β' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, υπήρχε πιθανόν συμμετοχή επίορκων κρατικών υπαλλήλων. Ωστόσο προωθείται η άμεση ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών για να αρχίσουν διαρκείς οικονομικοί έλεγχοι στις φυλακές, όπως και αντίστοιχες οικονομικού τύπου έρευνες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους» επισημαίνει η κυρία Νικολάου και συνεχίζει ότι «έχει υπάρξει μελέτη για την τοποθέτηση συστήματος antidrone (σ.σ. drones χρησιμοποιούνται συχνά σε ρίψεις δεμάτων με ναρκωτικά, όπλα, κινητά σε φυλακές) αλλά και αδρανοποιητών κινητών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ομως συνεκτιμώνται και οι οικονομικές παράμετροι, αφού υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων ασφαλείας προσεγγίζει πιθανόν τα 500.000.000 ευρώ».

φυλακές ΚορυδαλλούΚορυδαλλόςφυλακέςΑσπρόπυργος