Ελλάδα|21.09.2020 22:33

Κορονοϊός: Οι οκτώ περιοχές της Αττικής που είναι στο κόκκινο - Ολοταχώς για lockdown

Newsroom

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική «χτυπούν» καθημερινά «κόκκινο». Μπορεί να έχουμε 21 Σεπτεμβρίου, όμως επιδημιολογικά η εικόνα της Αττικής παραπέμπει περισσότερο στον Μάρτιο, όταν τα μέτρα κατά του κορονοϊού λαμβάνονταν το ένα μετά το άλλο, προκειμένου να αναχαιτιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί πλέον σε εφαρμογή έχουν θέσει σε ένα ήπιο lockdown την Αττική. Μάλιστα, τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας (453 συνολικά και 184 εξ αυτών στο Καρά Τεπέ)

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική δεν μειωθούν το επόμενο διάστημα, κανένας δεν αποκλείει το lockdown. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνουν ότι αν τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, δεν αποδώσουν, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμη και η επιβολή lockdown στην Αττική. 

Προς το παρόν, πάντως, οι πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική (από τις 00:00 έως τις 07:00), επαναφορά sms στο 13033 και αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, κανείς δεν αποκλείει το lockdown. Βέβαια, στην κυβέρνηση θέλουν να αποφευχθεί το lockdown, γι' αυτό και οι συζητήσεις είναι καθημερινές και κάθε μέρα εξετάζεται πολύ προσεκτικά ο αριθμός των κρουσμάτων και η εφαρμογή των μέτρων. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στο θέμα του lockdown, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παραμένει «ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού αλλά και οριζόντιου lockdown». 

Σύψας: Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown 

Στο ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown στην Αττική αναφέρθηκε, με τη σειρά του, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είμαστε πολύ κοντά στο lockdown.

«Η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο "πορτοκαλί συναγερμό". Δηλαδή ένα βήμα πριν τον "κόκκινο". Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που πήραμε πριν από μερικές μέρες ούτως ώστε να μην φθάσουμε στο "κόκκινο". Αν ο κάθε πολίτης κάνει το σωστό, δεν θα πάμε στο "κόκκινο" για να μην χρειαστεί να πάρουμε τα καταστροφικά μέτρα για την οικονομία μας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «όσον αφορά στο lockdown, το οποίο απευχόμαστε όλοι, διότι θα ήταν καταστροφικό για όλη την κοινωνία. Αν φθάσουμε σε μία τέτοια περίπτωση, τότε αυτό το lockdown θα περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης, των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση μετακινήσεων ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων για να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ποιοι δήμοι είναι στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού

Την ίδια ώρα που τα σενάρια για νέα μέτρα στην Αττική υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης εάν φυσικά τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειωθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από τα συνολικά 4.084 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.100 εντοπίζονται στην Αττική και από αυτά τα 966 βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων. «Η Περιφέρεια Αττικής και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο". Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Την ίδια στιγμή, ο δήμος της Αθήνας «χτυπά κόκκινο» με τα Κάτω Πατήσια, την Κυψέλη, την Κάτω Κυψέλη και τα Σεπόλια να είναι οι περιοχές με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, για περιοχές υποβαθμισμένες με μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι πως μόνο στον Ευαγγελισμό το 55% των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί, ηλικίας 17 έως 25 ετών ενώ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί κάτω των 30 ετών. 

Οι δήμοι, πάντως, με ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση είναι εκτός από το κέντρο της Αθήνας, ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Κηφισιάς, ο δήμος Αμαρουσίου και ο δήμος Φιλοθέης, Ψυχικού. 

Παγώνη: Κινδυνεύουμε να δούμε σκηνές Ιταλίας 

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μίλησε στο OPEN TV η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε ανησυχήσει φοβερά με την αύξηση των διασωληνωμένων, διότι στις αρχές Αυγούστου ξεκινήσαμε με οκτώ διασωληνωμένους και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 79. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πιστεύουμε ότι αυτές τις μέρες θα δοθούν οι 40 ΜΕΘ. Το θέμα των διασωληνωμένων περιορίζεται αρκετά στην Αττική και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα φτάσουμε τις 1.300 κλίνες», τόνισε αρχικά.

«Εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς που σχετίζονται με την αύξηση κρουσμάτων, ασθενών και διασωληνωμένων τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Νομίζω ότι εάν κάνουμε μία προσπάθεια σε συνδυασμό με τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κρούσματα», υπογράμμισε η κυρία Παγώνη.

«Εάν δεν γίνει αυτή η προσπάθεια μέσα στο δεκαπενθήμερο φοβάμαι ότι θα φτάσουμε να βλέπουμε σκηνές Ιταλίας. Ό,τι και αν κάνουν μετά οι γιατροί είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας» συμπλήρωσε η κυρία Παγώνη. Σχετικά με την αύξηση των διασωληνωμένων επεσήμανε ότι «στην εντατική ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων είναι τα 71 έτη. Το 90% εξ αυτών έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οπότε ένας επιθετικός Covid μαζί με τα σοβαρά προβλήματα δεν βοηθάει στην αποσωλήνωση ενός ασθενή», επεσήμανε ακόμη.

Ποια είναι τα μέτρα στην Αττική κατά του κορονοϊού

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να περιοριστεί ο κορονοϊός, από σήμερα, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική (όπου καταγράφηκαν 174 από τα συνολικά 453 κρούσματα, 184 εξ αυτών στο Καρά Τεπέ).

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα κατά του κορονοϊού είναι: 

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.
ΚορονοϊόςκρούσματαΝικόλαος ΣύψαςΜΕΘΜατίνα Παγώνη