Ελλάδα|22.09.2020 13:49

Κορονοϊός: Μοντέλο Μαδρίτης μελετά η κυβέρνηση για την αποφυγή οριζόντιου lockdown στην Αθήνα

Newsroom

Το μοντέλο που έχουν επιβάλλει οι ισπανικές Αρχές στη Μαδρίτη σκέφτεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική και κυρίως στην Αθήνα, όπου παρουσιάζεται μεγάλη κι ανησυχητική αύξηση. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί, αρχικά, το μοντέλο της ισπανικής πρωτεύουσας πριν οδηγηθούμε σε ένα οριζόντιο lockdown με ανυπολόγιστες ζημιές στην Οικονομία, την Παιδεία, την παραγωγή, αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. Το ισπανικό μοντέλο έχει τα καλά του, αλλά έχει και πολύ άσχημες εικόνες, καθώς η ισπανική Αστυνομία για να επιβάλει το «ήπιο» lockdown χρησιμοποίησε πολλές φορές βία σε πολίτες που αντιδρούσαν.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται λοιπόν στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών Αρχών πριν το τελευταίο μέτρο που είναι όπως προαναφέραμε το οριζόντιο lockdown στην Αττική. Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ, μπαρ και λοιπών συναφών χώρων, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι πολύ περιορισμένο: Τα καταστήματα κλείνουν στις 22:00 εκτός αυτών που δουλεύουν με ντελίβερι. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή. 

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, καθώς και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις Αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που μελετούν οι αρμόδιοι και για την Αττική. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο, το «σχέδιο Πλατεία».

 

Πώς εφαρμόζεται από χθες το «σχέδιο Πλατεία»

Η βασική αποστολή των αστυνομικών είναι να τηρηθεί το νέο μέτρο που αφορά στη θέσπιση ανώτατου ορίου εννέα ατόμων για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Μέχρι και χθες Κυριακή παρατηρούνταν συνωστισμός –κυρίως νέων- σε πλατείες, λόφους, πεζοδρόμους και άλλα αλσύλλια του αστικού περιβάλλοντος.

Από σήμερα Δευτέρα αυτό απαγορεύεται και έτσι οι περιπολίες θα επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία σε όλες τις κεντρικές πλατείες, στους λόφους, όπου συνήθως συγκεντρώνεται κόσμος, αλλά και στους πεζοδρόμους που σφύζουν από ζωή. Οι εντολές είναι οι αστυνομικοί να είναι διακριτικοί και να προσπαθούν αρχικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση «με πειθώ και συζήτηση». Κανείς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα ήθελε να επαναληφθούν φαινόμενα, όπως αυτά των επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.  

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο κατά την περίοδο του lockdown. Οι Αρχές έχουν «χαρτογραφήσει» τα σημεία της Αττικής, όπου συνωστίζεται κόσμος καθημερινά (συνήθως τα βράδια και σε μεγαλύτερο βαθμό τα Σαββατοκύριακα). Το πιο δύσκολο κομμάτι για την αποφυγή του συνωστισμού είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Στο μεταξύ, είναι η δεύτερη φορά που οι αστυνομικοί θα «επιστρατεύσουν» τα μεγάφωνα των περιπολικών για να κάνουν συστάσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρατήσει στα… συρτάρια τους τα ηχητικά που είχαν φτιαχτεί την περίοδο του lockdown σε διάφορες γλώσσες, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για να καλείται ο κόσμος να μη συνωστίζεται.

κρούσματαΜαδρίτηΚορονοϊόςΑττικήlockdownαστυνομίαΜΕΘ