Ελλάδα|23.09.2020 14:48

Τραμ: Πιλοτικά δρομολόγια στο τμήμα Κασομούλη - Βουλιαγμένης ύστερα από δύο χρόνια

Newsroom

Τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ στο τμήμα Κασομούλη – Βουλιαγμένης ξεκίνησαν σήμερα το πρωί ύστερα από τη σχεδόν διετή διακοπή τους, όπως ήδη είχε γράψει το «ethnos.gr». Υπενθυμίζεται ότι η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχει εγκαταστήσει από τον Αύγουστο σύστημα μέτρησης παραμορφώσεων της πλάκας οροφής της κοίτης του Ιλισού. Το σύστημα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις σε σταθμό συλλογής και αποθήκευσης δεδομένων, όπου με ειδικά προγράμματα γίνεται η στατιστική επεξεργασία και αξιολόγηση των μετρήσεων.

Οι πρώτες μετρήσεις, χωρίς τραμ, από τους ειδικούς αυτούς σένσορες κατά μήκος του Ιλισού, έδειξαν καταρχάς θετικά αποτελέσματα. Όμως η ακριβής κατάσταση του αγωγού πάνω από τον οποίο διέρχονται οι συρμοί, θα εξακριβωθεί με τα load tests (μετρήσεις και με Τραμ πάνω στον Ιλισό).

Προκειμένου να διακριβωθεί η ακριβής κατάσταση από σήμερα και για το επόμενο διάστημα θα γίνονται δοκιμαστικές φορτίσεις της πλάκας του Ιλισού με διάφορα σενάρια κίνησης συρμών τραμ (συρμοί που κινούνται αντίθετα, σε διαφορετικές ώρες, σε στάση, σε πέδηση, σε επιτάχυνση κ.λπ.).

Εφόσον οι δοκιμές πάνε καλά, το τραμ ενδέχεται να ξαναφτάσει Σύνταγμα ίσως και από τον προσεχή Νοέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο του τραμ παραμένει ακρωτηριασμένο εδώ και περίπου δύο χρόνια αφού η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αποφασίσει την προληπτική διακοπή της κυκλοφορίας του τραµ στο τµήµα Κασοµούλη – Σύνταγµα εξαιτίας διάβρωσης στην κοίτη του Ιλισσού. Οι στάσεις που έχουν επηρεαστεί από την αναστολή της λειτουργίας του τραµ είναι οι Νέος Κόσµος, Συγγρού-Φιξ, Ζάππειο και Σύνταγµα.

Σχολιάζοντας την έναρξη των πιλοτικών δρομολογίων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για την ασφαλή κίνηση των συρμών πάνω από την κοίτη του Ιλισού. «Ο έλεγχος για την ασφαλή επαναλειτουργία του Τραμ στο Σύνταγμα, θα είναι σχολαστικός. Ιδίως αυτήν τη δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους πολίτες άλλη μία σύγχρονη επιλογή μετακίνησης. Αποτελεί άλλωστε στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μεταξύ των οποίων και στο τραμ» τόνισε προσθέτοντας ότι στον υπάρχοντα στόλο προστίθενται 25 νέα οχήματα, αναβαθμίζοντας το δίκτυο.

Αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη επέκτασή του προς Πειραιά, η οποία όταν τελικά θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ύστερα από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που εξακολουθούν να σημειώνονται, θα επιφέρει μείωση κυκλοφορίας μετακινήσεων με οχήματα κατά 15.000 ημερησίως.

διακοπή δρομολογίωνΤραμΣΤΑΣΥ