Κορονοϊός: Σε κλοιό η Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Κώστας ΑσημακόπουλοςΑνησυχία επικρατεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid-19 και το δίλημμα «οικονομία ή δημόσια υγεία» κυριαρχεί στην ατζέντα όλων των κυβερνήσεων. Η πανδημία όχι μόνο δεν υποχώρησε τους θερινούς μήνες αλλά παρατηρήθηκε και έξαρση μετά τον Αύγουστο.
Στόχος των χωρών της Ευρώπης είναι να παραμείνουν μέσα στην κοινωνική ζωή τόσο οι πιο νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας ταυτόχρονα τους νέους στο σχολείο, μέχρι να υπάρξει ο εμβολιασμός. Οι συγκρίσεις στοιχείων για τα κρούσματα της πανδημίας μεταξύ των διαφόρων χωρών είναι δύσκολη, διότι τα κρούσματα του κορονοϊού σαν απλοί αριθμοί δεν λένε την αλήθεια.
Το ethnos.gr παρουσιάζει παρακάτω τη μελέτη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Ε.Μ.Π Νίκου Καρδούλα, όπου εκτιμάται ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt το Σεπτέμβριο, ο αριθμός Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και το ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, σε 45 χώρες της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, η πραγματικότητα είναι διαφορετική εάν υπολογιστεί ο πληθυσμός της χώρας και ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής Rt. Με τον δείκτη Rt μπορεί να αποτιμηθεί η πορεία της επιδημίας και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, σε πραγματικό χρόνο. O αριθμός αυτός εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων και το επιθυμητό είναι να μειωθεί σε επίπεδο μικρότερο του 1, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία ελέγχεται.
Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία διερεύνηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε 45 ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες της Ευρωζώνης, εκτιμώντας το μέσο όρο του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt το Σεπτέμβριο, τον αριθμό Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα στοιχεία του ίδιου οργανισμού.
Σημειωτέον πως ο Σεπτέμβριος για την εκτίμηση του Rt είναι σπουδαίος διότι ξεκινούν τα σχολεία και οι Ευρωπαίοι επέστρεψαν από τις διακοπές τους.
Στο παρακάτω γράφημα - ΠΙΝΑΚΑΣ-1 απεικονίζονται οι εκτιμήσεις των τιμών του αριθμού Rt το Σεπτέμβριο του 2020, η εκτίμηση του μέσου όρου του Rt το Σεπτέμβριο, η εκτίμηση του Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και η αποτελεσματικότητα των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο και από αυτό προκύπτουν:
- Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στις 45 ευρωπαϊκές χώρες το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι είναι 1,11.
- Ο Rt στις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,07.
- Το ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού εκτιμάται ότι είναι 65%.
- Από διακύμανση των τιμών του Rt που κυμαίνονται από 1,07 έως 1,14 συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται το Σεπτέμβριο στην Ευρώπη δείχνοντας ακόμα σημάδια ελέγχου.
- Η Ευρώπη σαν σύνολο βρίσκεται σε μέτριο επιδημιολογικό κίνδυνο, αφού ο ιός δεν εξαφανίσθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
ΠΙΝΑΚΑΣ-1
Στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑΣ-2 αποτυπώνεται ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt το Σεπτέμβριο, ο αριθμός Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και το ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, σε 45 χώρες της Ευρώπης:
ΠΙΝΑΚΑΣ-2
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω πίνακα ΠΙΝΑΚΑΣ-2 της Ευρώπης είναι:
- Τον καλύτερο μέσο όρο Rt το Σεπτέμβριο έχουν το Καζακστάν, η Σερβία και η Κροατία, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο έχουν η Γεωργία, η Ισλανδία και η Ουγγαρία.
- Τον καλύτερο Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν το Μαυροβούνιο, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, ενώ τον χειρότερο Rt και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Λετονία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία.
- Ενώ κάποιες χώρες εμφανίζουν χιλιάδες κρούσματα, οι χώρες αυτές έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το δείκτη Rt.
- Έτσι παρατηρούμε ότι η Ισπανία και η Γαλλία που έχουν τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη, έχουν μέσο όρο Rt το Σεπτέμβριο 1,06 και 1,16 αντίστοιχα, καλύτερο από κάποιες άλλες χώρες με πολύ λιγότερα κρούσματα.
- Η Ελλάδα με μέσο όρο Rt 1,06 βρίσκεται στην 14η καλύτερη θέση μεταξύ των 45 χωρών της Ευρώπης
Στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ-3 αποτυπώνεται ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt το Σεπτέμβριο, ο αριθμός Rt στις 30 Σεπτεμβρίου και το ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων των κυβερνήσεων στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
ΠΙΝΑΚΑΣ-3
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παραπάνω ΠΙΝΑΚΑ-3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
- Τον καλύτερο μέσο όρο Rt το Σεπτέμβριο έχουν η Κροατία, η Μάλτα και η Ρουμανία, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο έχουν η Ουγγαρία, η Δανία και η Τσεχία.
- Τον καλύτερο Rt, κάτω από 1 στις 30 Σεπτεμβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Κροατία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ τον χειρότερο Rt και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Λετονία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ολλανδία.
- Η Ελλάδα με μέσο όρο Rt 1,06 βρίσκεται στην εξαίρετη 5η καλύτερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό