Ελλάδα | 30.10.2020 15:38

Σεισμός στη Σάμο - Γκανάς: Ο σεισμός μπορεί να ήταν μεγαλύτερος - Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό

Newsroom

«Είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση ωστόσο φαίνεται πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμό» δήλωσε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς σχετικά με τον σεισμό των 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκε βόρεια της Σάμου και έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο  νησί αλλά και στα παράλια της Τουρκίας 

Η εκτίμηση του σεισμολόγου βασίζεται στο μέγεθος του σεισμού και στο ιστορικό που έχουμε για τη λεκάνη της Σάμου. Η επίσημη μέτρηση του σεισμού είναι 6,7 ρίχτερ, όπως μετρήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ωστόσο «σε άλλη κλίμακα ο σεισμός είναι μεγαλύτερος», τόνισε ο κύριος Γκανάς.

Το επίκεντρο του σεισμού είναι ο θαλάσσιος χώρος 18 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου σε ένα ρήγμα που έχει κατεύθυνση και προς την Ανατολή και προς τη Δύση. Για το λόγο αυτό ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα που είναι ακριβώς δυτικά του ρήγματος. Επιπλέον, ο σεισμολόγος υποστήριξε ότι μπορούμε να περιμένουμε μετασεισμούς που θα φτάσουν έως και τα 6 Ρίχτερ.

«Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που αναμένουμε είναι 5,6 με 6 Ρίχτερ, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει. Οι κάτοικοι που έχουν υποστεί βλάβες πρέπει σήμερα και αύριο να μην μείνουν στα σπίτια τους», τόνισε ο κ. Γκανάς.

Χουλιάρας: Υπάρχει κίνδυνος για ισχυρό μετασεισμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε στο Open: «Ένας σεισμός του μεγέθους των 6,7 Ρίχτερ είναι σπάνιο να πάει για κάτι μεγαλύτερο. Σπάνια γίνονται σεισμοί 6,7 Ρίχτερ και μετά έχουμε 7, 8 ή 9 Ρίχτερ. Αυτά γίνονται μόνο στα παραμύθια». 

Όσο για τον κίνδυνο διέγερσης άλλων ρηγμάτων ο κ.  Χουλιάρας τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός. «Το φαινόμενο αυτό θα παρακολουθηθεί και θα εξεταστεί στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τους μετασεισμούς που συμβαίνουν. Αυτοί είναι μικροί στο μέγεθος, όμως μετά από έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ υπάρχει κίνδυνος για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό που θα υπερβαίνει τα 5 - 5,5 Ρίχτερ. Αυτός ο μετασεισμός θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια του νησιού». 
 

σεισμόςΣάμοςσεισμός τώραΓεράσιμος Χουλιάραςμετασεισμός