Ελλάδα|05.11.2020 11:00

Κορονοϊός: Η ρεαλιστική λύση του lockdown και οι προτάσεις των ειδικών

Newsroom

Ως μονόδρομος παρουσιάζεται η λύση του lockdown από την πλειοψηφία των επιστημόνων για την αναχαίτηση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας. Αλλωστε αυτή ήταν και η εισήγηση της επιτροπής στον πρωθυπουργό, βάσει της οποία θα γίνουν οι σημερινές ανακοινώσεις για τα νέα και πιο σκληρά μέτρα

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Open TV ήταν ξεκάθαρος: «Σε αυτή τη φάση είναι η μόνη ρεαλιστική και απλή λύση το lockdown. Η σταδιακή εφαρμογή μέτρων δεν απέδωσε. Τα κρούσματα θα πέσουν. Σε τρεις εβδομάδες η Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η ελπίδα είναι να υπάρξει περίοδος γιορτών με κάποια χαλάρωση μέτρων» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Πρέπει τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Αν είχε γίνει καλύτερη διαχείριση μετά το πρώτο κύμα θα ήταν όλα αλλιώς. Το δεύτερο κύμα ήταν προβλέψιμο και μη αποφευκταίο».

Μία από τις βασικές πάντως αιτίες σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη της διασποράς του ιού είναι: « Υπάρχει φοβερό έλλειμμα παιδείας. Υπάρχει τεράστια επιδημία παραπληροφόρησης».

Όσο για το τι πρέπει να γίνει μετά το τέλος του καθολικού lockdown στη χώρα απάντησε: «Χωρίς εκτεταμένα τεστ δεν ξέρουμε που είναι ο ιός. Από τη μία μέρα στην άλλη έρχεται γιγάντωση της επιδημίας. Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη. Ενας υπερμεταδότης μπορεί να κολλήσει και 100 ανθρώπους. Πρέπει να κυνηγήσουμε τα έξυπνα lockdown. Τα πολύπλοκα μέτρα είναι συνταγή αποτυχίας και έχουμε τέτοια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που μίλησε με τη σειρά του στο Open TV. «Υπάρχει ταχεία αύξηση όλων των δεικτών που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Το Σύστημα Υγείας είναι σε οριακό σημείο. Τα μάτια μας στραμμένα στους γιατρούς και νοσηλευτές. Πρέπει να έχουμε πνεύμα έκτακτων συνθηκών και όχι ρουτίνας. 

Δεν είναι τα νούμερα, είναι ο ρυθμός αύξησής τους. Η σφοδρότητα του ρυθμού αύξησης είναι μοναδική. Δεν είναι καιρός ούτε για κατάρες ούτε για θριαμβολογίες» είπε και συνέχισε: «Δεν τελειώνουμε στις τρεις εβδομάδες. Τα σχολεία είναι σημαντικό να λειτουργούν ειδικά τα δημοτικά. Πρέπει να ξαναδούμε τις καθημερινές μας ρουτίνες. Θα πρέπει να φοράνε και μάσκα στο σπίτι όσοι κυκλοφορούν έξω».

lockdownκρούσματαΜΕΘΚορονοϊόςμέτρααπαγόρευση κυκλοφορίας