Ελλάδα | 05.11.2020 16:06

Θεσσαλονίκη - Κορονοϊός - Το 4,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε απολύσεις

Newsroom

Την πρόθεση της πλειονότητας των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις, κατέγραψε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Από τα συμπεράσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καταγράφηκε τάση αποξένωσης του επιχειρείν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ανάγκη περαιτέρω στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών από πλευράς του κράτους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-19 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.030 επαγγελματιών/μελών του ΕΕΘ.

Ειδικότερα, το 4,7% των επαγγελματιών δήλωσε ότι προχώρησε σε απολύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη χρήση των ενισχυτικών μέτρων που προώθησε μέσω αυτού η κυβέρνηση στην εποχή του covid-19, μόνο ένας στους τέσσερις επαγγελματίες απευθύνθηκε σε αυτό, και από αυτούς ποσοστό μικρότερο του 30% βρήκε θετική ανταπόκριση.

Τέλος και αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα στην εποχή της Cocid-19 και συγκριτικά με αυτά σε εννέα από τις 27 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία και Ισπανία, τονίζεται ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και στη χορήγηση δανείων στους πληττόμενους.

Την ίδια στιγμή «πάγωμα όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο», ζητάει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό την εποχή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, να γίνονται έλεγχοι για περαιώσεις παλαιοτέρων εταιρικών χρήσεων.

ΕΕΘΚορονοϊόςεπιχειρήσειςέρευνα