Ελλάδα | 16.11.2020 19:38

Κορονοϊός: Οι απαντήσεις Κοντοζαμάνη - Μαγιορκίνη για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Newsroom

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια του κορονοϊού και πότε θα γίνει εμβολιασμός στη χώρα μας, όπως και στο ερώτημα εάν μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Moderna -για το εμβόλιό της που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό σε ποσοστό 95%- αλλάζει κάτι στη συμφωνία για το εμβόλιο της Pfizer

O υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον τα εμβόλια λάβουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας από από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα είμαστε σε θέση από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Υπάρχει ήδη σχέδιο που εκπονείται προκειμένου να καλύψουμε τους συμπολίτες μας και να υπάρχει πρόσβαση στο εμβόλιο σε κάθε σημείο της επικράτειας».

Σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε: «Τα αποτελάσματα του εμβολίου της Moderna είναι ενθαρρυντικά. Η Moderna είναι μια από τις εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται η ΕΕ και αναμένουμε πολύ σύντομα ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό με το εμβόλιο της Pfizer, όπως και με τα άλλα εμβόλια με τα οποία έχουμε συμφωνήσει εμείς και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ γιατί μέχρι στιγμής υπάρχουν 4 συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει η χώρας μας. Εφόσον η Moderna συμφωνήσει με την ΕΕ θα δούμε αν θα έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό το εμβόλιο.

Μαγιορκίνης: Θετικά τα νέα για τα εμβόλια – Έχουμε δρόμο να διανύσουμε 

«Το θετικό γεγονός είναι ότι έχουμε 2 ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές με υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικα επίπεδα ανοσίας, πιθανώς ακόμα καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης», δήλωσε από την πλευρά του επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με το εμβόλιο της Moderna αλλά και αυτό της Pfizer. 

Για το εμβόλιο της Pfizer τόνισε ότι η εταιρεία «έχει  προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας, ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής του εμβολίου εκτός βαθιάς κατάψυξης των -70 βαθμών Κελσίου». Σχετικά με το πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν, ο καθηγητής τόνισε ότι «γι αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευπάθεια των ομάδων».

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε, ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, καθώς, όπως βλέπουμε, είναι δυνατόν, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη με πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους και οι όποιες ισορροπίες επιτευχθούν τώρα ή στο αμέσως επόμενο μέλλον είναι εξαιρετικά ασταθείς».  

ModernaPFIZERεμβόλιοΚορονοϊόςΓκίκας ΜαγιορκίνηςΒασίλης Κοντοζαμάνης