Ελλάδα|27.11.2020 13:39

Κορονοϊός: «Εστω και ένας ασθενής να χρειάζεται ΜΕΘ, πρέπει να διακομιστεί»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτά, σκιαγραφείται ξεκάθαρα από τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, τον «Άγιο Δημήτριο»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Στέφανος Χατζηλιάδης, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή έστω και ένας ασθενής με covid-19 που χρήζει διασωλήνωσης να προσέλθει, θα πρέπει να διακομιστεί αμέσως σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου και αν υπάρχει άδειο κρεβάτι. 

Αυτό διότι στον νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος όλα τα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτα ενώ καλύφθηκαν και αυτά που τοποθετήθηκαν στους διαμορφωμένους με γυψοσανίδα χώρους στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Σε αυτήν τοποθετήθηκαν κρεβάτια και μηχανήματα για ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωση, όταν γέμισε η ΜΕΘ

Μάλιστα, πολύ γρήγορα αναμένεται να γεμίσουν και τα κρεβάτια σε έναν άλλον χώρο στο νοσοκομείου που τώρα ετοιμάζεται στην Καρδιολογική Κλινική, προκειμένου να λειτουργήσει και αυτός ως μία ακόμα, έστω και σχετικά, πρόχειρη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Μόλις αδειάσει για κάποιον λόγο ένα κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας, γεμίζει το πολύ μέσα σε μισή ώρα από άλλον ασθενή με κορονοϊό. Αυτήν τη στιγμή είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια που χρησιμοποιούνται ως κλίνες ΜΕΘ. Είχαμε οκτώ κρεβάτια στη ΜΕΘ και γέμισαν. Προστέθηκε ακόμα ένα και καλύφθηκε αμέσως. Στην Παθολογική Κλινική τοποθετήθηκαν σε δύο διαμορφωμένους χώρους τρία ακόμα κρεβάτια ΜΕΘ, προσφορά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και γέμισαν και αυτά. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες και διαμορφώνεται ένας ακόμα χώρος στην Καρδιολογική Κλινική, όπου θα αναπτυχθούν άλλα τρία κρεβάτια για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, δωρεά του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο μας νοσηλεύουμε 80 ασθενείς. Έστω και ένας σοβαρά ασθενής να έρθει ακόμα, θα πρέπει να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηλιάδης.

Πλημμελής απολύμανση - Πλύσιμο των στολών στο σπίτι

Κατά τον ίδιο, την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι έχει νοσήσει από κορονοϊό το 10% του προσωπικού του νοσοκομείου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η διασπορά μεταξύ των εργαζομένων συνεχίζεται, αφού αναγκάζονται να παίρνουν στο σπίτι τους τις ειδικές στολές, για να τις πλύνουν, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στο νοσοκομείο να το κάνουν αυτό. Τεράστιο πρόβλημα ενδεχόμενης περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού δημιουργεί και το γεγονός ότι η απολύμανση των χώρων του νοσοκομείου δεν γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, αφού οι καθαρίστριες δεν τον γνωρίζουν.

«Κανένας δεν πλένει στο νοσοκομείο τις στολές και τα ρούχα και αναγκάζονται οι συνάδελφοι να τα παίρνουν στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει τεράστια διασπορά του ιού, όταν 300 - 400 αναγκάζονται να το κάνουν αυτό. Έτσι, χάνουμε κι άλλους γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, τους οποίους έχουμε τεράστια ανάγκη σε αυτήν τη μάχη. Την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες δεν ξέρουν να κάνουν σωστή απολύμανση. Ψεκάζουν με το μηχάνημα και αυτό ήταν. Χρειάζεται εξιδεικευμένο σωματείο γι’ αυτήν τη δουλειά, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω διασπορά του ιού. Να σημειωθεί ακόμα ότι με χρήματα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου αγοράστηκε μηχάνημα συμπυκνωμένου οξυγόνου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χατζηλιάδης.  

εργαζόμενοιΚορονοϊόςΜΕΘνοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»