Ελλάδα|29.11.2020 12:18

Κορονοϊός: Η απάντηση του ΕΟΔΥ σε δημοσιεύματα για παράλληλα συστήματα καταγραφής

Newsroom

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Σε αυτό το πλαίσιο καταλήγει στα εξής:

  • Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
  • Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
  • Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα δημοσιεύματα που «έβαλαν φωτιές»

Τα ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου έφεραν την σφοδρή απάντηση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει λανθασμένα κι ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα στη επιτροπή λοιμωξιολόγων. Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

Από την άλλη, η «Δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Εγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» - «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» αναφέρει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΔΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.

ΚορονοϊόςκρούσματαΕΟΔΥ