Ελλάδα|01.12.2020 10:43

Φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ: Μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Όποιος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το επάγγελμα του γιατρού, εξ' ορισμού δεν φοβάται και πρέπει να είναι έτοιμος να μπει ανά πάσα στιγμή στην υγειονομική μάχη. Έναν τελειόφοιτο φοιτητή της Ιατρικής τον χωρίζει μία πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της φοιτητικής ιδιότητας και του επαγγελματικού βίου. Πήραμε την πρωτοβουλία, να προσφερθούμε εθελοντικά και να βοηθήσουμε, όπου μας ζητηθεί, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια. Ένας γιατρός σήμερα είναι αναγκασμένος να περιθάλπει πενήντα ασθενείς».

Ο Αλέξανδρος Μανάφης είναι ένας από τους περισσότερους από 100 φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πήραν την απόφαση και την πρωτοβουλία να ριχτούν εθελοντικά στη μάχη για την περίθαλψη ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσκομεία της πόλης, δίνοντας μία ανάσα στους μελλοντικούς συναδέλφους τους. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών του τμήματος και μέσα σε πολύ λίγες μέρες την υιοθέτησε ο σύλλογος φοιτητών της σχολής. Κατατέθηκε το αίτημα στον πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής και απέκτησε τεράστια αποδοχή.

«Δεν μπορούσαμε να είμαστε αμέτοχοι σε αυτό που συμβαίνει, κυρίως οι τελειόφοιτοι φοιτητές. Είμαστε έτοιμα να μπούμε και να δυναμώσουμε ακόμα και την πρώτη γραμμή. Δε μας φοβίζουν οι κίνδυνοι από τον covid-19. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες ακόμα και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων. Το να βοηθήσουμε στο να φάει ένας ασθενής ή να σηκωθεί από το κρεβάτι του ή ακόμα και να επικοινωνήσουμε με την οικογένειά του, δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε και σε απλά πράγματα του κλινικού έργου. Μπορούμε να πάρουμε μία πίεση, να κάνουμε μία αιμοληψία, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μανάφης.

Περνούν από τεστ για κορονοϊό

Το πρωί της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου οι πρώτοι από τους περίπου 100 εθελοντές φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ θα υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κληθούν σε νοσοκομεία και να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

«Την Κυριακή τους έκανα μία πρώτη εκπαίδευση μέσω διαδικτύου και μέσα στην εβδομάδα θα έρθουν οι φοιτητές στα νοσοκομεία, ώστε να εκπαιδευθούν και δια ζώσης. Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να πουν ακόμα και στην πτέρυγα του covid-19. Όταν έχουμε 200 ασθενείς ταυτόχρονα, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν την πρώτη διαλογή των ασθενών, να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, αλλά και να βοηθήσουν σε διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα, που απαιτούν ατελείωτες εργατοώρες. Μπορούν να δώσουν μία ανάσα στους γιατρούς, που έχουν κουραστεί αρκετά», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Σίμος Μεταλλιδης. 

ΚορονοϊόςφοιτητέςΑΠΘνοσοκομεία