Κορονοϊός: Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του lockdown - Παραμένουν υψηλά τα κρούσματα
NewsroomΑνησυχία επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα νούμερα του «αόρατου εχθρού» στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά κι αυτό γιατί μπορεί να μπαίνουμε στην τέταρτη εβδομάδα του lockdown, ωστόσο τα κρούσματα δεν δείχνουν να μειώνονται. Μπορεί, δηλαδή, το τελευταίο 24ωρο να καταγράφηκαν 1.882 κρούσματα, όμως οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 622 (αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας) και οι θάνατοι ήταν 100.
Τα στοιχεία, δηλαδή, αυτά δείχνουν ότι η πορεία του κορονοϊού μόνο θετικά δεν εκτυλίσσεται, αν κρίνει κανείς από την εικόνα που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, μόλις αδειάζει μία κλίνη, γεμίζει αμέσως από ασθενείς που πρέπει να νοσηλευθούν. Μάλιστα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μόλις την Πέμπτη (όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown) ανέφερε ότι τα δεδομένα για τον κορονοϊό είναι ανησυχητικά και οι υγειονομικοί ακούν με τρόμο τη συζήτηση για την άρση των μέτρων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε το προηγούμενο διάστημα στο ethnos.gr ότι άρση του lockdown θα γίνει μόνο με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Οπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς μελετώντας τα στοιχεία, το lockdown δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα, αφού μόνο σε ένα 24ωρο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν συνολικά 62.857 ελέγχους και κατέγραψαν 1.714 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 567.100 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε εννέα 9 επιχειρήσεις.
Μία ακόμη απόδειξη ότι το lockdown δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα στη χώρα μας είναι ότι τα πάρτι κορονοϊού συνεχίζονται. Τελευταίο παράδειγμα είναι το κορονοπάρτι που έγινε σε διαμέρισμα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου οι Αρχές συνέλαβαν επτά άτομα, 18 έως 26 ετών, γιατί δεν τηρούσαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού αλλά και γιατί πάνω τους βρέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης.
Ακόμη και η τηλεργασία που εφαρμόζεται στο 50% δείχνει ότι ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά με νόμιμο τρόπο και με τις σχετικές βεβαιώσεις, η κίνηση, μάλιστα, στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη και το lockdown δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο, όπου εφαρμόζονταν κατά γράμμα τα μέτρα από τους πολίτες. Ωστόσο, η διασπορά του ιού είναι ακόμη μεγάλη, καθώς στις 7 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή εφαρμόστηκε το καθολικό lockdown η χώρα είχε 2.556 κρούσματα, 207 διασωληνωμένους και 34 θανάτους και στις 3 Δεκεμβρίου (σχεδόν ένα μήνα μετά) η χώρα είχε 1.882 κρούσματα, 622 διασωληνωμένους και 100 θανάτους.
Αμφίβολο το άνοιγμα των σχολείων ακόμη και στις 7 Ιανουαρίου
Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, η κυβέρνηση, μετά την εισήγηση και των λοιμωξιολόγων, έχει αποφασίσει να μην ανοίξει τα σχολεία και η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων παραμένει αμφίβολη. Εγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσαν να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί με βάση τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί σχετικά με το νέο έτος και αν η χώρα θα είναι έτοιμη για να ανοίξουν τα σχολεία.
Μάλιστα διατύπωσαν την άποψη – και προς την υπουργό Παιδείας - ότι θα εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση κοντά στην Πρωτοχρονιά (περίπου στις 28 με 29 Δεκεμβρίου), ώστε να μπορούν να κρίνουν εάν είναι ασφαλές το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου.
Συσκέψεις για εμπόριο και εστιατόρια
Και μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το εμπόριο και τα εστιατόρια. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αν ανοίξουν αυτοί οι κλάδοι τώρα, θα έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων στις αρχές Ιανουαρίου. Την ερχόμενη εβδομάδα οι ειδικοί θα εξετάσουν λεπτομερώς το θέμα του λιανεμπορίου ώστε να μπορούν επισήμως να αποφανθούν στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει, μετά και από τη μελέτη των σχετικών επιδημιολογικών δεδομένων. Και τις τελικές αποφάσεις πάντα θα παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι κανείς δεν πρέπει να μιλά με ημερομηνίες αλλά μόνο με τα στοιχεία.
Πάντως, κανείς δεν αποκλείει το άνοιγμα στα κομμωτήρια (εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου), αφού πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ανακοινώσει ότι αυτά θα ανοίξουν πολύ σύντομα.
Εξαδάκτυλος στο ethnos.gr: Αρση lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε άρση του lockdown, αν δεν φτάσουν σε διψήφια νούμερα οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αν δεν πέσουν γύρω στα 500 τα κρούσματα που εντοπίζονται καθημερινά, είχε εμφανιστεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.
Όπως είχε αναφέρει, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα δεν επιδέχονται καμία συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων. Το lockdown μπορεί να αρθεί μόνο σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να κάνουν κατά κάποιο τρόπο γιορτές, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις τελευταίες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
«Νομίζω ότι αν δε δούμε διψήφια νούμερα ασθενών στις εντατικές και λογικά τριψήφια νούμερα στα καθημερινά κρούσματα, γύρω στα 500 όπως είπε και ο κ. Κικίλιας, δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση του lockdown. Αυτήν τη στιγμή απέχουμε πολύ από το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ανοίξουμε. Αυτό θα μπορούσε να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μόνο σε τομείς της αγοράς που θα μας βοηθούσαν να νιώσουμε τις γιορτές, όπως το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την κατάσταση. Η σημερινή δε μας επιτρέπει να κάνουμε καμία συζήτηση σχετικά με άρση του lockdown. Θα ήταν ιδιαιτέρως πρωθύστερη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Εξαδάκτυλος.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο