Ελλάδα|09.12.2020 17:17

Μετρό στο Ίλιον: Τέλος του 2021 προκηρύσσεται η επέκταση

Μαρία Λιλιοπούλου

Στα τέλη του 2021 εκτιμά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι θα μπορέσει να προκηρυχθεί το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 του μετρό προς την δυτική Αττική με δύο νέους σταθμούς στο τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της ομιλίας του στη διαδικτυακή εκδήλωση του Economist για τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση μίας νέας γενιάς μεγάλων έργων, ο κ. Καραμανλής μίλησε συγκεκριμένα για τις νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Υπογράμμισε ότι ιδίως η επέκταση της γραμμής 2 προς Δυτική Αττική, με δύο νέους σταθμούς στο τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον (Παλατιανή και Ιλιον) που θα εξυπηρετούν πάνω από 50.000 επιβάτες την ημέρα, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ανακοίνωσε ότι είναι ήδη έτοιμη η προκαταρκτική χάραξη του έργου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα τέλη του 2021 θα μπορεί να προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ.

Η εν λόγω επέκταση της γραμμής 2 προς τη δυτική Αττική, όπως προκύπτει, θα γίνει με ένα σταθμό λιγότερο σε πρώτη φάση. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού η επέκταση θα είχε τρεις υπόγειους σταθμούς (Παλατιανή, Ιλιον και Αγιο Νικόλαο ως τερματικό) προκειμένου να καλύπτει πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας στις περιοχές της Πετρούπολης, του Ιλίου και του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό του υπουργείου, η συγκεκριμένη γραμμή θα τερματίζει τελικά στον σταθμό «Ιλιον» τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς η δημιουργία του σταθμού Αγίου Νικολάου παραμένει στον σχεδιασμό και δεν εγκαταλείπεται χωρίς ωστόσο να αποτελεί προτεραιότητα. 

Εως τώρα έχουν ολοκληρωθεί από την Αττικό Μετρό, οι τοπογραφικές εργασίες και τις γεωτεχνικές/γεωφυσικές έρευνες της περιοχής, όπως και η προκαταρκτική μελέτη χάραξης του έργου της επέκτασης και χωροθέτησης των κατασκευών (σταθμών και φρεάτων).

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επέκταση συζητείται αρκετά χρόνια, καθώς για πρώτη φορά είχε εξαγγελθεί το 2010. Παρόλο που αποτελεί πάγιο αίτημα του δήμου Ιλίου, ενός από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Αττικής, για πολλά χρόνια η επέκταση δεν είχε βρει το δρόμο της προς τη χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα τοποθετούσαν την ολοκλήρωσή της το 2020.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση, πάντως, η περιοχή αναζητεί λύσεις για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής κατάστασης απαιτώντας ανασχεδιασμό και πύκνωση των δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλει, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι τρεις δήμαρχοι της δυτικής Αττικής με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για τη δημιουργία γραμμής express που θα συνδέει τις τρεις πόλεις με τον σταθμό του μετρό «Ανθούπολη».

Εκτός της επέκτασης του μετρό, ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στην ομιλία του στην εκδήλωση του Economist και στη νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover), για την οποία χθες έληξε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά και σε σημαντικά έργα σε όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 1,2 δισ., το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων ύψους 3,3 δισ. και το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι προχωρούν παράλληλα έργα, που ήταν «κολλημένα» εδώ και χρόνια, όπως ο ΒΟΑΚ, η Γραμμή 4 του Μετρό (το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στη χώρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ), το βόρειο τμήμα του Ε-65 και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος.

«Προχωράμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ ευρώ. Κι αυτό ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ωριμότητα μεγάλων έργων», πρόσθεσε.

Κώστας ΚαραμανλήςΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΔυτική ΑττικήΊλιονεπέκτασημετρό