Ελλάδα|18.12.2020 20:39

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει για πρώτη φορά την Τράπεζα της Ελλάδος

Σοφία Φασουλάκη

Ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπει για…έλεγχο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου ξεκινούν έρευνες στο δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός, Ιωάννης Σαρμάς, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  της Βουλής.

Για πρώτη φορά θα γίνει τέτοιος έλεγχος, ακόμη και σε οργανισμούς που δεν έχουν δει ποτέ ελεγκτή. Στον μακρύ κατάλογο των ελέγχων, μεταξύ των άλλων, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης,   επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, ο ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών),  25 καταστήματα κράτησης (φυλακές), δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης στα μικρά νησιά και νοσοκομεία.

Έλεγχοι όμως θα γίνουν και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των άστεγων στο κέντρο μεγάλων πόλεων και για τη διαπίστωση του βαθμού εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Το  πρόγραμμα των ελέγχων, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 5 έλεγχοι με κλασικό δημοσιονομικό χαρακτήρα οι οποίοι είναι:

  • Πρώτον, τα κριτήρια επιλογής και τα δικαιολογητικά για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στο σύστημα εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.
  • Δεύτερον, η τήρηση των θεμελιωδών αρχών προστασίας του δημοσίου χρήματος, διαφάνεια, έλεγχος, λογοδοσία από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Τρίτον, η θωράκιση του συστήματος διαθέσεως του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε μόνον όσοι το δικαιούνται να το λαμβάνουν.
  • Τέταρτον, ο υπολογισμός των ανταποδοτικών τελών σε συνάρτηση με τα δημοτικά έξοδα, τα οποία έχουν προορισμό να καλύπτουν, ώστε να παραμένουν ανταποδοτικά και να μην μεταβάλλονται σε φόρους και
  • Πέμπτον, η πορεία εκτέλεσης των δημοσίων έργων που κατακυρώνεται με χαμηλό ποσοστό έκπτωσης προκειμένου, να διαπιστωθεί ο εντοπισμός κατάχρησης δικαιώματος.
  • Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 5 και πάλι έλεγχοι, που στην ελεγκτική ορολογία καλούνται έλεγχοι επιδόσεων.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρμάς, επισήμανε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ο προθάλαμος του εισαγγελέα, ούτε και είναι μια αρχή η οποία έχει αρμοδιότητες αντίστοιχες προς τους οικονομικούς επιθεωρητές ή την εθνική αρχή διαφάνειας. Στόχος είναι να εντοπίσουμε ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο εν συνεχεία θα το ψάξουμε, έτσι ώστε να βρούμε τα αίτια του και στηριζόμενοι στα αίτια του προβλήματος, να διατυπώσουμε συστάσεις». 

ελεγκτικό συνέδριοΤράπεζα της Ελλάδοςέλεγχος