Κορονοϊός: Πιο αυστηροί έλεγχοι τα Χριστούγεννα - Ανησυχία από τη μετάλλαξη του ιού
NewsroomΤις επόμενες ημέρες και ειδικά την παραμονή και τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως ένα μεγάλο τεστ για τα επόμενα βήματά της. Μάλιστα, με δεδομένο ότι από την ερχόμενη Κυριακή μπαίνει οριστικά στο τραπέζι και ο εμβολιασμός - με τη φιλοδοξία, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - αυτός να αποτελέσει την αρχή για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ανησυχία, πάντως, για το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα για τα εννέα άτομα σε κάθε σπίτι (τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) αλλά και το κατά πόσο οι Ελληνες θα τηρήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα είναι διάχυτη στην κυβέρνηση, που ρητά επαναλαμβάνει ότι αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι διαφορετικά και είναι διαφορετικά. Γιατί αν τα μέτρα δεν τηρηθούν ακόμη και τώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα (μειώνονται τα κρούσματα αλλά παραμένουν στα ύψη διασωληνωμένοι και νεκροί) μπορεί να αλλάξουν, με δεδομένο ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, επικίνδυνος, όπως και η μετάλλαξή του.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό
Σήμερα, με δεδομένο ότι συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα την περίοδο των εορτών. Αναμένεται, μάλιστα, να γίνει γνωστό και το πλαίσιο των ελέγχων που θα διεξάγονται για την τήρηση των μέτρων και το οποίο προβλέπεται ιδιαιτέρως αυστηρό. Πάντως, δεν αποκλείεται – εάν η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου – να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, αλλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα επικρατήσει η λογική και οι περισσότεροι θα πειθαρχήσουν. Ως παράδειγμα, άλλωστε, το μέτρο του click away λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά, επιτρέποντας παράλληλα στην αγορά να κινηθεί στοιχειωδώς και να δώσει μικρή, έστω, ανάσα στους καταστηματάρχες.
Θετικά ήταν τη Δευτέρα, επίσης, για μία ακόμη ημέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, με τους δείκτες των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να καταγράφουν σταθερή – αν και με αργούς ρυθμούς – κάμψη. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία και να μην ανακοπεί μέσα στις γιορτές, αν και η ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία είναι έκδηλη. Ειδικά για το τελευταίο, αποφασίστηκε η αύξηση των ημερών της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία σε 10 από επτά ημέρες, ενώ μετά το πέρας της θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό μοριακό τεστ. Το ενδεχόμενο της απαγόρευσης πτήσεων εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σημειώνεται πως για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το εμβόλιο
Από εκεί και πέρα, το πράσινο φως που έδωσε στο εμβόλιο της Pfizer και τυπικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την υποδοχή των πρώτων δόσεων στην Ελλάδα και την εκκίνηση των εμβολιασμών την ερχόμενη Κυριακή. Ο προγραμματισμός για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στο 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα να έχουν οι πολίτες άνω των 65 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.
Όπως δήλωσε κατά την πρώτη του ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμών με την κωδική ονομασία Ελευθερία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και έως το Μάρτιο 1.265.550 δόσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό εγκρίσεις και για εμβόλια άλλων εταιρειών που θα διανεμηθούν μέσω της ΕΕ άμεσα και στην Ελλάδα.
Θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη της οργάνωσης, του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας προκειμένου να έρθει σε πέρας το μεγάλο αυτό project του εμβολιασμού – για το οποίο θα συσταθεί και Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης – αλλά και για να δοθεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το νομοθετικό της έργο ανεξαρτήτως της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το πρωί της Τρίτης υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα είναι η «αποχαιρετιστήρια» για το 2020 και θα περιλαμβάνει γι’ αυτό το λόγο ενός είδους απολογισμό για το κυβερνητικό έργο και τον προγραμματισμό και τη στοχοθεσία για το 2021. Επίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνονται νομοσχέδια όπως αυτά για τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, για θέματα που αφορούν τα Μουσεία, τις προσλήψεις στο Δημόσιο κ.λπ.
- Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
- Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
- Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι