Ελλάδα|06.01.2021 15:50

Κορονοϊός: Ρεβεγιόν και Θεοφάνεια οδηγούν σε νέο lockdown - Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Newsroom

Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες αλλά και μέσα σε αυτές όπως συνέβη στην Ιερά Μητρόπολη Χανίων τα Θεοφάνεια, η ρίψη του Σταυρού - παρά την απαγόρευση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για αγιασμό των υδάτων - σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παρά το lockdown τα κρούσματα κορονοϊού είναι αρκετά υψηλά, είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία για την πανδημία του ιού στη χώρα μας μετά τις γιορτές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αρκετοί λοιμωξιολόγοι και γιατροί τονίζουν ότι το επόμενο 15νθήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο με την άρση του lockdown να απομακρύνεται. Είναι βέβαιον, πλέον, ότι οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού την ώρα που οι εικόνες συνωστισμού σε εκκλησίες της χώρας στον εορτασμό των Θεοφανείων κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και έχουν προκαλέσει νέα κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Ταραντίλη, μάλιστα, να ζητεί να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας αν τελικά ήθελε να κλείσουν οι εκκλησίες με τη χρήση βίας τα Θεοφάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μόνο τις πρώτες πέντε μέρες του Ιανουαρίου, κατέληξαν συνολικά 213 άνθρωποι. Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι αρκετά δύσκολος. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση του κορονοϊού στο λεκανοποπέδιο.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Το 1/3 των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκε στις 5 Ιανουαρίου καταγράφηκε στην Αττική (326), ωστόσο η διασπορά στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ήταν μεγάλη, αφού υπήρχαν 44 περιφερειακές ενότητες με θετικά κρούσματα κορονοϊού. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν επτά νησιά με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαχείριση των περιστατικών και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών υπηρεσιών σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος ασθενής νοσηλεία - διακομιδή ή αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα και μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων - χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στον Real Fm (Θεσσαλονίκης) 107,1 σήμερα ή αύριο θα έχουμε εικόνα για το αποτύπωμα της κινητικότητας που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα και στις 10-11 του μήνα θα καταγραφεί η «εικόνα» της Πρωτoχρονιάς. Ωστόσο, η κυρία Παγώνη εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το άνοιγμα των εκκλησιών. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που πέθαναν ή νοσούν αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές. «Πρέπει να τηρούνται οι νόμοι», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανησυχητικές οι εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητικές τις εικόνες από τις εκκλησίες. Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Πιο αυστηρός και με δυσοίωνες προβλέψεις πάντως, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σχολίασε με αρνητικό τρόπο τις εικόνες συνωστισμού στον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά. «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…» ανέφερε στο Facebook.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA «δεν χρειάζεται γκρίνια» και συμπλήρωσε πως «να προσέχει ο καθένας μόνος του και η πολιτεία συλλογικά. Έχουμε το εμβόλιο, με τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και χρειάζεται λίγη υπομονή,

Αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανείων είπε: «Δεν τέθηκε στην επιτροπή το θέμα των Θεοφανείων. Η αίσθησή μου ήταν ότι ό,τι έγινε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γινόταν και στα Θεοφάνεια. Η θέση μας είναι γνωστή, δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός. Και η εκκλησία πρέπει να δει το θέμα λίγο ευρύτερα. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση, το θέμα δε συζητήθηκε στην επιτροπή, καλό είναι να μην πολώνονται τα πράγματα».

lockdownΘεοφάνειαεκκλησίεςΚορονοϊός