Ελλάδα | 07.01.2021 09:05

Εμβόλιο - Εργαζόμενοι ΕΣΥ: Δεν βγαίνει το πλάνο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με ρυθμούς χελώνας εκτιμά το υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ ότι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό περίπου του 70% του πληθυσμού ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, αφού εκτιμούν ότι θα περάσει κατά πολύ το καλοκαίρι. Οι αρχικές αστοχίες αλλά και οι καθυστερήσεις στην άφιξη των εμβολίων σε συνδυασμό με το ελάχιστο προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλες δομές, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας. Μάλιστα, φαίνεται ότι μία βασική ανησυχία είναι πως εξαιτίας της επιχείρησης των εμβολιασμών θα υποβαθμιστούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας, Ηλία Σιώρα το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς «δεν βγαίνει». Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, για να επιτευχθεί η ανοσία στα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να χορηγηθούν 15 εκατ. δόσεις (75% του πληθυσμού Χ 2) σε 1.048 εμβολιαστικά κέντρα.

«Τηρώντας τις οδηγίες (15 λεπτά ανά άτομο) και με 14ωρη λειτουργία (διπλοβάρδια) ακόμα και με 7 μέρες λειτουργίας τη βδομάδα, μπορούν να γίνονται περίπου 85.000 εμβολιασμοί maximum την ημέρα πανελλαδικά. (Για την ώρα έχουμε προμηθευτεί περίπου 90.000). Η ανοσία θα επιτευχθεί σε 176 μέρες (15.000.000/85.000) με τις πιο άριστες προϋποθέσεις και με το πιο ιδανικό σενάριο. Αδύνατον με τα σημερινά δεδομένα», σημειώνει.

Το προσωπικό

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί στο ethnos.gr ο κ.Σιώρας, εκτός από τον αριθμό των εμβολίων πρέπει να υπολογιστεί και ο αριθμός προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί κ.λπ. προσωπικό) για τη διεκπεραίωση του τεράστιου έργου. Αν αντληθεί προσωπικό, από τους ήδη υπηρετούντες σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για τον εμβολιασμό, πολλές λειτουργίες πάνε πίσω, τα ραντεβού σε υπηρεσίες ΠΦΥ, από 2 μήνες θα πάνε στους 5, με όλες τις συνέπειες. Στην υγεία είναι τόσο δραματική η κατάσταση που κανείς δεν περισσεύει».

Να σημειωθεί ότι και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι τα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και όλες οι υπόλοιπες δομές της υγείας είναι χωρίς προσωπικό με συνέπεια να γίνονται άρον άρον μετακινήσεις εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Κορονοϊόςεμβόλιοεμβολιασμοίυγειονομικό προσωπικό