Ελλάδα|09.01.2021 11:34

Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ: Ανοιγμα σχολείων 18 Ιανουαρίου, πιο ήπιο το τρίτο κύμα κορονοϊού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Νότα» αισιοδοξίας στις «μαύρες» μέρες της πανδημίας του κορονοϊού που διανύουμε, δίνουν οι εκτιμήσεις του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάζαρου Σιχλετίδη, αναφορικά με το πιθανολογούμενο τρίτο κύμα του κορονοϊού. Ο κ. Σιχλετίδης εκτιμά ότι η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό σε περίπου 10-15 μέρες από σήμερα, μιας και η κινητικότητα των πολιτών ήταν έντονη για lockdown την εορταστική περίοδο και εξαιτίας του καλού καιρού, σημειώνει, ωστόσο, ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ ηπιότερο σε σχέση με το δεύτερο και μάλιστα ενδέχεται να κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι θα μπούμε στο τρίτο κύμα με πολύ μικρότερο αριθμό ελεύθερων κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με το δεύτερο, το Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Όπως υποστηρίζει, πλέον οι επιστήμονες διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα περιστατικά και τον αυξημένο φόρτο ασθενών.

«Πιθανολογώ ότι σε 10-15 μέρες από σήμερα η κινητικότητα στις γιορτές καθώς και αυτά που έγιναν στις εκκλησίες τα Θεοφάνεια θα προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Όμως, εκτιμώ ότι το τρίτο κύμα θα είναι πολύ ηπιότερο του δεύτερου. Προβλέπω μικρή έξαρση του φαινομένου. Σε αυτό θα συμβάλουν η μεγαλύτερη πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν οι γιατροί, αλλά και τα μέτρα που εφαρμόζει η Πολιτεία με τη χρήση μασκών σε όλους τους χώρους. Αν τα μέτρα αυτά εφαρμόζονταν από την 1η Σεπτεμβρίου, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα. Όμως, αυτό είναι κάτι που πέρασε και πλέον δεν αλλάζει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σιχλετίδης.

Στις 18 Ιανουαρίου τα σχολεία – μέτρα μέχρι τον Απρίλιο

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι θα είναι πρόωρο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και προτείνει το κουδούνι να χτυπήσει και πάλι τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά, στις 18 του μήνα. Όπως αναφέρει, τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και για τον αντίκτυπο που είχε σε αυτήν η μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών στις γιορτές καθώς και το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Σιχλετίδης θεωρεί δεδομένο ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν σίγουρα έως τον Απρίλιο, όταν και η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται εξαιτίας της διενέργειας των εμβολιασμών μέχρι τότε. «Παρατηρείται μία καθυστέρηση στη διενέργεια των εμβολιασμών, ωστόσο, μέχρι τον Απρίλιο πιστεύω ότι το πρόγραμμα θα έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι μέχρι τότε θα έχουμε περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, το καλοκαίρι θα είμαστε καλά», λέει ο κ. Σιχλετίδης.

Θ’ αντέξει το Σύστημα Υγείας

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ εκφράζει στο ethnos.gr μία ακόμα αισιόδοξη άποψη, η οποία αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως υποστηρίζει, αυτό θα αντέξει και στο τρίτο κύμα της πανδημίας. «Εκτιμώ ότι το Σύστημα Υγείας θα αντέξει και δεν πρόκειται να κλατάρει, Εκείνοι που μπορεί να πιεστούν πολύ και ίσως να κλατάρουν, θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Όμως, υπάρχουν λύσεις γι’ αυτό. Υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Ήδη έχουν περιθάλψει ασθενείς και κάποιοι έχουν βοηθήσει και στα νοσοκομεία. Έχουμε τους περισσότερους και τους καλύτερους γιατρούς στην Ευρώπη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σιχλετίδης.

γιατροίΑΠΘΚορονοϊόςπανδημία