Ελλάδα | 01.02.2021 09:27

Συρεγγέλα στο ethnos.gr για τη σεξουαλική κακοποίηση: «Σπάστε τη σιωπή σας»

Τίμος Φακαλής

Βουβό έγκλημα παραμένει στη χώρα μας η σεξουαλική παρενόχληση την οποία θυμόμαστε μόνο στις… 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας ή στις… 25 Νοεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Κακοποίηση των Γυναικών. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ότι το 2020 από τις 9.288 κλήσεις  που δέχτηκε η «κόκκινη» Γραμμή εθνικής εμβέλειας SOS 15900 μόλις 99 τηλέφωνα αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, ποσοστό μόλις…. 1%. Αντίστοιχα χαμηλά-στα όρια του 2%- κινήθηκαν οι καταγγελίες και το 2019. Επί του συνόλου των 4.619 κλήσεων, μόλις… 77 κλήσεις αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση. 

Οι μισές γυναίκες που τηλεφωνούν για αντιμετώπιση της έµφυλης βίας είναι έγγαμες 

Η Γραμμή SOS 15900 είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Το τηλέφωνο της γραμμής SOS για βοήθεια «σηκώνουν» και μετανάστες, καταγράφοντας μεσοσταθμικά ποσοστό 8% τα τελευταία χρόνια. Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, προκύπτει ότι τρεις στις δέκα ήταν απασχολούμενες (ποσοστό 28%) και ένα 15,9% δεν είχε δουλειά.

Οι μισές (48%) γυναίκες ήταν έγγαμες, ακολουθούν οι άγαμες με ένα ποσοστό κοντά στο 14% ενώ κάτω από 10% ήταν οι γυναίκες που βρίσκονταν σε διάσταση, διαζευγμένες, σε κατάσταση χηρείας ή σε συμβίωση. Αν και επτά στις δέκα γυναίκες απέφυγαν να αναφέρουν την οικονομική τους κατάσταση από αυτές που αποφάσισαν να δώσουν στοιχεία ένα 13,5% προκύπτει ότι ήταν σε κακή κατάσταση και ένα 11,6% τόνισε ότι αυτή ήταν μέτρια.  Οι περισσότερες γυναίκες που κάλεσαν το 2020 στην Γραμμή εθνικής εμβέλειας SOS 15900 ήταν μεταξύ 40 και 54 ετών με ποσοστό 26,5% και ακολουθούν αυτές που ήταν μεταξύ 25-39 ετών (ποσοστό 20,5%). Χωρίς σημαντικές διαφορές έκλεισαν και και τα στατιστικά του 2019. 

Μαρία Συρεγγέλα: Σπάστε τις σιωπή σας

Στο μεταξύ οι σοβαρές καταγγελίες που έχουν κάνει τόσο η Σοφία Μπεκατώρου όσο και ο Νίκος Κακλαμανάκης έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης θα κληθεί να ξετυλίξει ένα μακρύ όπως φαίνεται κουβάρι που ξεκινά από τη σεξουαλική κακοποίηση και την ψυχολογική βία και καταλήγει σε συνθήκες ομερτά και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Eurokinissi/Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέ

«Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις γυναικών που διστάζουν να καταγγείλουν τον εφιάλτη που έχουν βιώσει. Γι’ αυτό ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να βρουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί» δήλωσε στο ethnos.gr η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα.

«Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση»

Όπως εξηγεί η κυρία Συρεγγέλα η σεξουαλική κακοποίηση δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται και να αντιμετωπίζονται. Γι’ αυτό η ανάγκη ενημέρωσης και επαγρύπνησης ολόκληρης της κοινωνίας είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να σπάσουμε την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής. «Για πολλά χρόνια οι γυναίκες φοβόντουσαν να μιλήσουν και να αποκαλύψουν την οδυνηρή εμπειρία τους γιατί αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βίωναν τον διασυρμό, την κοινωνική κατακραυγή και την ενοχοποίηση. Τώρα, όμως, όλοι είμαστε στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων. Θα τις βοηθήσουμε να νικήσουν τον αγώνα και να σβήσουν –όσο αυτό είναι εφικτό- τα «τραύματα» από την ψυχή και τη μνήμη τους. 

Οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τα θύματα. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 (που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο) και των 42 Συμβουλευτικών Κέντρων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ενώ σε περίπτωση που οι γυναίκες πρέπει να εγκαταλείψουν την εστία τους μπορούν να φιλοξενηθούν στους ξενώνες του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων» κατέληξε η κυρία Συρεγγέλα.

σεξουαλική παρενόχλησηΜαρία Συρέγγελασεξουαλική κακοποίησηΣοφία ΜπεκατώρουMeToo