Ελλάδα|29.10.2018 07:04

Δύο δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους

Γιάννης Φώσκολος

Σύµφωνα µε πληροφορίες, όλες οι αιτήσεις στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ λαµβάνουν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ενώ η µαζικότητα των αιτήσεων ερµηνεύεται από τους τεχνοκράτες του υπουργείου ως απόδειξη ότι επρόκειτο για σωστή επιλογή. «∆εν πρόκειται ούτε για προτροπή ούτε για αποτροπή. Είναι απλώς ένας τρόπος γρήγορης και σύγχρονης εξυπηρέτησης του κόσµου» σηµειώνουν πηγές του υπουργείου. Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στους συνταξιούχους να αποφασίσουν για τη σωστή ενέργεια, όταν θα έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδοµένα.

Δύο νέες αποφάσεις

Στο µεταξύ δύο νέες πρωτόδικες αποφάσεις, του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας αυτήν τη φορά, δικαιώνουν συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Οπως έγινε γνωστό χθες από την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους και οι δύο αγωγές κατατέθηκαν τον Ιούνιο του 2017, ενώ οι αποφάσεις βγήκαν έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή φέτος τον Ιούνιο.

Οι ενάγοντες συνταξιούχοι ζητούσαν να τους επιστραφούν αναδροµικά τα ποσά που έχασαν από τις αντισυνταγµατικές περικοπές για την περίοδο από 1/7/2015 έως 30/6/2017. Η πρώτη απόφαση δικαιώνει τον ενάγοντα, συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό και υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλει 3.570 ευρώ για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2017. Η δεύτερη απόφαση δικαιώνει γυναίκα συνταξιούχο δικαστή, η οποία προσέφυγε τον Ιούνιο του 2017 ζητώντας 3.932 ευρώ για τα ποσά που έχασε την περίοδο 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017.

Οι αποφάσεις πατάνε πάνω στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ του 2015 και αναφέρουν πως οι επίµαχες διατάξεις που έκοψαν το 2012 δώρα και επιδόµατα αντίκεινται στο Σύνταγµα, επειδή ψηφίστηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασµό της οικονοµικής κρίσης χωρίς εµπεριστατωµένη µελέτη και αφού εν τω µεταξύ είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί άλλα µέτρα.

συνταξιούχοιαναδρομικά