Ελλάδα|09.01.2019 07:03

Εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό: Γιατί αρνηθήκαμε τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ποικίλα είναι τα σχόλια που ακούγονται μετά την ακύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός έπειτα από κοινή απόφαση του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος. 

Αφορμή στάθηκαν οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου καθώς προβλεπόταν κατασκευή και εξοπλισμός κτιρίου το οποίο θα ανεγήρονταν εντός του Νοσοκομείου με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α.

Το Σωματείο των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού με νέες ανακοινώσεις του εξηγεί γιατί αντέδρασε στη συμφωνία αυτή. 

Άλλωστε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου εδώ και καιρό είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του στη δωρεά, ενώ τις είχαν διατυπώσει αλλεπάλληλες φορές και στον υπουργό Υγείας με τη σχετική επιχειρηματολογία. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλία Σιώρα, το Νοσοκομείο ήδη ασφυκτιά από έλλειψη λειτουργικών χώρων προς εκπλήρωση  της κοινωνικής του αποστολής.

Μάλιστα όπως εξηγεί, το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α. είναι ήδη στεγασμένο στους χώρους και εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής  του Ε.Κ.Π.Α. στο Γουδί και δεν θεωρείται αναγκαία η σκοπιμότητα της μετεγκατάστασης στο Νοσοκομείο, ο σύλλογος δε των  φοιτητών δεν συμφωνεί  με αυτή την επιλογή.  

Επίσης σύμφωνα με τον κ.Σιώρα τα κτίρια που είχαν σχεδιαστεί να δοθούν για τη Σχολή είναι απολύτως αναγκαίο να παραμείνουν στην αποκλειστική χρήση του Νοσοκομείου, «διότι είναι απολύτως αναγκαία για την στέγαση των υπηρεσιών τους (αρχείο , κοιτώνες κ.λ.π.), οι οποίες ήδη στεγάζονται εκεί και οι οποίες  δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν αλλού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας στον Ευαγγελισμό, συνυπάρχουν πάνω από 3.500 εργαζόμενοι, χιλιάδες εκπαιδευόμενοι ενώ πάνω από 50.000 είναι οι χρήστες των υπηρεσιών του το μήνα. «Με το ρυθμό ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ευαγγελισμού τα τελευταία 30 χρόνια το νοσοκομείο χρειάζεται 400-800 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον κατ’έτος» αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων. 

Πάντως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το Σωματείο των Εργαζομένων με τους δύο υπουργούς Αν.Ξανθό και Π.Πολάκη, ο κ.Ξανθός το μόνο που δέχθηκε στην επιχειρηματολογία των εργαζομένων είναι ότι υπήρξε «μεθοδολογικό λάθος» δηλαδή «ότι δεν υπήρξε μαζί μας μια προσυνεννόηση» μεταφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί είχαν διαβεβαιώσει τον κλάδο ότι δε θα θιγεί ο Ευαγγελισμός και συγκεκριμένα, ότι:
-Το οικόπεδο θα παραμείνει στον Ευαγγελισμό.
-Τα κτίρια δεν θα γκρεμισθούν, αλλά θα επισκευασθούν.
-Οι υπάρχουσες λειτουργίες θα παραμείνουν στον Ευαγγελισμό. 
«Ωστόσο, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, ούτε μελέτη μεταφοράς τους υπάρχει για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες, ούτε και χώροι» αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ηλίας Σιώρας.

ΕυαγγελισμόςΚΠΙΣΝ