Lockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα ζητούν οι περισσότεροι επιστήμονες
NewsroomΣυγκλίνουν οι απόψεις των επιστημόνων που «φωνάζουν» για παράταση του lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και να κερδηθεί και χρόνος για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες από κορονοϊό. Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. «Αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» είπε η κυρία Ράπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν την Παρασκευή.
«Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας...».
Διαβάστε επίσης: The Atlantic: Πότε θα είναι η ζωή μας όπως πριν - Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες
Η υφυπουργός εξήγησε πως πλέον έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, με πάνω από 960.000 εμβολιασμούς μέχρι σήμερα.
«Τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή ασφυκτική πίεση έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη εβδομάδα. Χθες έγιναν περίπου 26.000 τεστ και είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες πόλεις, η Αττική έχει 569 κρούσματα, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα έχει αυξημένη ανάγκη σε κλίνες» είπε η ίδια.
Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως θα προστεθούν 120 κλίνες (και ΜΕΘ) παραχωρημένες από το στρατό στο ΝΙΜΤΣ για περιστατικά non covid ενώ η κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Πρέπει το ΕΣΥ να ενισχύεται και θα ενισχύεται καθημερινά. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δίνουν καθημερινά περισσότερες κλίνες για covid για να ανταποκριθεί το σύστημα» δήλωσε, και συνέχισε: «Είμαστε προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου. Εκτιμώ ότι αν όλοι συστρατευθούμε, στη γραμμή ότι έχουμε λίγο ακόμα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία (της αγέλης) σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ευάλωτου πληθυσμού αυτό μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε από το τελευταίο lockdown».
Παυλάκης: Ολικό lockdown δύο εβδομάδων
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις του ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα μας περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Ο καθηγητής σημείωσε πως η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων.
Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές και δίνοντάς μας την δυνατότητα να επαναλειτουργήσει η οικονομία αλλά και το καλοκαίρι να είναι καλύτερο. Το να κατηγορούμε τα μέτρα, είπε, είναι κακό και λάθος, και τόνισε ότι, χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.
Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.
Γώγος: Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown
Αντίστοιχα, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως μπορεί να χρειαστεί παράταση μίας βδομάδας στο lockdown. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.
Σαρηγιάννης: Πιθανή η παράταση του lockdown
«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.
Απέναντι σε όλους η Παγώνη: Χωρίς νόημα το lockdown, ανοίξτε μαγαζιά, σχολεία
πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος» για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής από τα κρούσματα κορονοϊού. Η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.
Οσον αφορά στο μείζον θέμα των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εφημερίες της Κυριακής: «οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη».
Η κα Παγώνη παρουσιάστηκε αισιόδοξη τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση και από τους non covid ασθενείς. Με καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Εχουν έρθει στην κανονική ζωή οι άνθρωποι, πρέπει να έρχονται οι ασθενείς όταν έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα αν έχουμε την covid-19. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη βδομάδα».
Και πρόσθεσε πως: «Ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Γι αυτό πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο» επεσήμανε η κα Παγώνη.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κτλ, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».
Είπε επίσης ότι «είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα σαββατοκύριακα. Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ.
Για τη διπλή μάσκα τόνισε ότι «μόνο σε κλειστούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα. Νοσοκομεία, Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ».
Διαβάστε επίσης: Παγώνη: Το lockdown δεν έχει νόημα - Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα κι εστίαση
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ