Ψήφος εμπιστοσύνης αν ο Καμμένος διευκολύνει τον Μητσοτάκη
Βούλα ΚεχαγιάΜε ψήφο εµπιστοσύνης θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε ενδεχόµενη άρνηση του Πάνου Καµµένου να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του και την εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός µε τη συνέντευξή του στο Open δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερµηνειών ως προς τις επόµενες κινήσεις του που συνδέονται µε τους τριγµούς στη συγκυβέρνηση µε τους ΑΝΕΛ, προσδιορίζοντας µε ακρίβεια τι θα πράξει µετά το κρίσιµο ραντεβού της Παρασκευής.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καµµένο να διασαφηνίσει εάν προτίθεται να άρει την εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση ακόµη και µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή περίπου δέκα ηµέρες µετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην ΠΓ∆Μ.
«Αν δεν το κάνει αυτό, θα µετρηθούµε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον η απάντηση θα είναι θετική, η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά, µε τον κ. Καµµένο να αποσύρει -κατά πληροφορίες- απλώς τους υπουργούς του από το σχήµα. Αρα το διαζύγιο θα είναι βελούδινο και θα αφορά µόνο το κοµµάτι της συµµετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και όχι αυτό της εµπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλά σχήµατα συνεργασίας... κοµµάτων που δεν µετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις» είπε µε νόηµα...
Αλλιώς, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης από τη Βουλή. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές του «Εθνους», εφόσον η απάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι αρνητική, τότε «το γοργόν και χάριν έχει», δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του στη Βουλή ακόµη και εντός του Σαββατοκύριακου.
Η κυβέρνηση αισθάνεται ισχυρή Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού µεταφράζεται ως πεποίθησή του ότι διαθέτει τουλάχιστον 151 βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνησή του και συγχρόνως ως διάθεσή του να στείλει µήνυµα προς την αξιωµατική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση αισθάνεται ισχυρή και δεν θα διστάσει να δοκιµάσει τις αντοχές της. Αν και σχολίασε ότι «δεν είµαι ο Ιησούς που περπάτησε στη θάλασσα» για να προβλέψει τι θα αποφασίσει ο Π. Καµµένος, σχολίασε ότι «είναι µεγάλο το βάρος για να το αναλάβει ο κυβερνητικός µου εταίρος και ξέρω ότι δεν θα το κάνει».
Πάντως ανέφερε πως πιστεύει ακράδαντα ότι θα υπάρξουν οι 151 «γιατί έτσι δείχνουν οι αριθµοί» αναφερόµενος στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Παπακώστα και του βουλευτή Σαρίδη που ανεβάζει τον αριθµό στους 154.
Με τη χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε πιέσεις προς τον κυβερνητικό του εταίρο για τον οποίο αναγνώρισε ότι δεν έχει µετακινηθεί από τις θέσεις του και συγχρόνως θέλησε να εκπέµψει ένα µήνυµα σιγουριάς ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει.
Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός απέκλεισε το σενάριο της πρότασης κυβέρνησης µειοψηφίας ή ανοχής, αφού ευθέως είπε ότι εάν δεν έχει (ή δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει) την εµπιστοσύνη της Βουλής θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές µε συντεταγµένο τρόπο. «Δεν θα έχω συνταγµατικό πρόβληµα, είναι προφανές ότι θα έχω πολιτικό πρόβληµα» είπε µε έµφαση. Επεξήγησε πως οι εκλογές θα γίνουν εφόσον περάσουν από τη Βουλή κρίσιµα νοµοθετήµατα, όπως αυτό για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή τις 120 δόσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταµεία.
Αµεσα η συµφωνία στη Βουλή Οπως και να έχει, έκανε σαφές ότι µετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, δηλαδή σε άµεσο χρόνο, εφόσον γίνει η κοινοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών µε ρηµατική διακοίνωση, άµεσα ο ίδιος θα δώσει το αποτέλεσµα στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και στα πολιτικά κόµµατα και θα συνεννοηθεί µε τον πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες. Αυτό σηµαίνει ότι το τρίτο δεκαήµερο του Ιανουαρίου η Συµφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή.
Μάλιστα, πρέπει πλέον να θεωρείται δεδοµένη η ψήφισή της από το Ποτάµι, καθώς ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι εφόσον αρθεί η εµπιστοσύνη των ΑΝΕΛ θα την αναζητήσει άµεσα από τη Βουλή πριν από τη Συµφωνία των Πρεσπών, όπως έχουν ζητήσει οι βουλευτές του κόµµατος του Στ. Θεοδωράκη.
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την εισδοχή της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, αυτή θα γίνει σε µεταγενέστερο αλλά όχι µακρινό χρόνο για τεχνικούς λόγους και οπωσδήποτε πριν από τις εθνικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι στόχευσή του είναι οι κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, εκτίµησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνουν εκλογές για να µην αναλάβει την ευθύνη της κύρωσης της Συµφωνίας για το «Μακεδονικό», και προκάλεσε για µία ακόµη φορά τη Νέα ∆ηµοκρατία να καταθέσει πρόταση µοµφής προς την κυβέρνησή του. Οταν ρωτήθηκε εάν θα τη µετατρέψει σε ψήφο εµπιστοσύνης, σχολίασε απλώς ότι αυτό είναι προνόµιο του πρωθυπουργού.
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αφού σχεδόν ξεκάθαρα είπε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα. «Είναι υπερκοµµατικός Πρόεδρος, εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων, το έχει καταφέρει».
mea culpa
Στο τέλος της συνέντευξης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε ποιο είναι το δικό του «mea culpa», σχολίασε αφοπλιστικά: «∆εν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων. Εχω πάρει τα µαθήµατά µου».
- Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
- Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
- Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
- Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»